Buzz

Ο Ζαν Ροσφόρ αποχαιρέτησε το σινεμά μ' έναν αξέχαστο χορό, στα 87 του χρόνια

στα 10

Ψηλός, ευαίσθητος, πολύπλευρος αλλά με μια μορφή ρομαντική κι εκλεπτυσμένη, ο Ζαν Ροσφόρ άφησε τη σφραγίδα του στο σινεμά, έστω κι αν δεν έγινε ποτέ Δον Κιχώτης για τον Τέρι Γκίλιαμ.

Ο Ζαν Ροσφόρ αποχαιρέτησε το σινεμά μ' έναν αξέχαστο χορό, στα 87 του χρόνια

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ροσφόρ, πέθανε το βράδυ της Κυριακής, στα 87 του χρόνια, με την ηρεμία και τη φινέτσα ολόκληρης της ζωής του.

Ο Ροσφόρ, γεννημένος το 1930, ήθελε από παιδί ν' ασχοληθεί με το θέατρο και το σινεμά, σπούδασε στο Conservatoire του Παρισιού κι άρχισε να γίνεται γνωστός, τη δεκαετία του '50, με τις περιπέτειες του Φιλίπ Ντε Μπροκά. Με την ψηλόλιγνη σιλουέτα του και το ακαταμάχητο μουστάκι του, διέπρεψε σε ταινίες όλων των ειδών, ακολουθώντας μια καριέρα εκατό, περίπου ταινιών, αλλά πάντα με εκλεκτικά κριτήρια. Υπήρξε πιστός συνεργάτης και πρωταγωνιστής των ταινιών του Ιβ Ρομπέρ («Un éléphant ça trompe énormément »), του Μπερτράν Ταβερνιέ («Que la fête commence...») και του Πατρίς Λεκόντ («L' homme du train», «Ridicule», «Ο Εραστής της Κομμώτριας»). Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Σεζάρ για το σύνολο της καριέρας του (είχε κερδίσει ακόμα δύο Σεζάρ για ερμηνείες του).

ζαν ροσφόρ 607

Ο Ζαν Ροσφόρ θα μείνει εξίσου στη μνήμη και για έναν ρόλο που δεν έκανε, αυτόν του Δον Κιχώτη στην ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, «Lost in La Mancha» που, με τρόπο θρυλικό, δεν πραγματοποιήθηκε παρά φέτος, με τον τίτλο «The Man Who Killed Don Quixote».

Για εμάς, ο Ζαν Ροσφόρ θα είναι, για πάντα, ένας απολαυστικός χορός, από τον εραστή της κομμώτριας. Νοσταλγήστε παρακάτω.