Buzz

Ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν αφήνει φτωχότερο τον κόσμο (του σινεμά) στα 91 του χρόνια

στα 10

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η σύζυγός του, η Μαριάν, μέσω του ατζέντη του.

Flix Team
Ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν αφήνει φτωχότερο τον κόσμο (του σινεμά) στα 91 του χρόνια

Οι καλύτεροι ηθοποιοί στον κόσμο είναι αυτοί που νιώθουν πολλά αλλά δείχνουν ελάχιστα.»

Ο πρωταγωνιστής του «Ζ» του Κωστα Γαβρά, του «Και ο Θεός έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζε Βαντίμ, του «Ενας Αντρας και Μια Γυναίκα» του Κλοντ Λελούς, του «Κονφορμίστα» του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, του «Μια Νύχτα με τη Μοντ» του Ερίκ Ρομέρ, του «Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι, του «Κοίτα τους Αντρες Οταν Πέφτουν» του Ζακ Οντιάρ και της «Αγάπης» του Μίκαελ Χάνεκε, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, λόγω γήρατος, στο σπίτι του στο Γκαρ, «περιστοιχισμένος από τους οικείους του», ανέφερε η σύζυγός του.

Το 1968 κέρδισε την Αργυρή Αρκτο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία «L’Homme qui Ment». Την επόμενη χρονιά, βραβεύτηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Το 2013 έλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Βραβείο Σεζάρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε.

jean louis Σκηνή από το «Z»

jean louis Από τον «Κονφορμίστα» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

jean louis Από το «Μια Νύχτα με την Μοντ» του Ερίκ Ρομέρ

jean louis Από την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε

Από τη δεκαετία του 1980 επικεντρώθηκε στο θέατρο, χωρίς να ξεχάσει και την αγάπη του για τον κινηματογράφο, γυρίζοντας ταινίες όπως την «Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι και το «Κοίτα τους Ανδρες Οταν Πέφτουν» του Ζακ Οντιάρ.

Η κόρη του Μαρί έπεσε νεκρή το 2003, δολοφονημένη από το χέρι του συντρόφου της, του τραγουδιστή Μπερτράν Καντά. Λίγους μήνες νωρίτερα, πατέρας και κόρη είχαν ερμηνεύσει μαζί στη σκηνή τα «Ποιήματα στη Λου» του Γκιγιόμ Απολινέρ. Η τραγωδία της Μαρί τον στοίχειωσε για πάντα. «Θα μπορούσα να έχω σταματήσει τη ζωή μου εκείνη τη στιγμή», είχε δηλώσει.

Μετά τον χαμό της κόρης του απομακρύνθηκε για μια δεκαετία από τα κινηματογραφικά πλατό και επέστρεψε δυναμικά το 2012 με την «Αγάπη» όπου ερμήνευσε έναν 80χρονο που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο της γυναίκας του. Με τον Χάνεκε θα γυρίσει το 2017 και την ταινία «Happy End», που διαγωνίστηκε στις Κάννες. Την ίδια χρονιά έδωσε μια τελευταία θεατρική τουρνέ, απαγγέλλοντας ποιήματα των Πρεβέρ, Βιάν και Ντεσνός.

Για να κλείσει ο κύκλος, το 2019 ξανασυναντήθηκε με τον Κλοντ Λελούς και την Ανούκ Εμέ για το «σίκουελ» της ταινίας «Ενας Ανδρας και Μια Γυναίκα», 53 χρόνια μετά.

Ο Τρεντινιάν έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, όλα από τη δεύτερη σύζυγό του, τη σκηνοθέτη Ναντίν Μαρκάν. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσε κοντά στο Ιζές, στο Γκαρ, κοντά στους αγαπημένους του αμπελώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

jean louis