Buzz

Πέθανε ο Ερρίκος Ανδρέου

στα 10

Ο σκηνοθέτης, γνωστός τόσο για τη θητεία του στο σινεμά αλλά και την τηλεόραση και το θέατρο πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Flix Team
Πέθανε ο Ερρίκος Ανδρέου
Ο Ερρίκος Ανδρέου με την Τζένη Καρέζη στα γυρίσματα του «Εκείνος κι Εκείνη»

Ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ερρίκος Ανδρέου δοκιμάστηκε σε δύσκολα για την Ελλάδα κινηματογραφικά είδη όπως αυτά του ψυχολογικού θρίλερ, με τον εντυπωσιακό «Εφιάλτη» και του ερωτικού αστυνομικού δράματος με την «Αναζήτησι» και το θρυλικό «Αγκίστρι», μένοντας ίσως άδικα αλλά περισσότερο γνωστός για τον «Παπαφλέσσα» της Φίνος Φίλμ.

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1938, αλλά μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλικό πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία, και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς ταινίες, όπως, «Δέμα Εκπληξη» «Κανόνια του Ναβαρόνε», «Λέων της Σπάρτης» και άλλες.

ερρίκος ανδρέου Με τη σύζυγο του, Νόρα Βαλσάμη

Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή. Μια πρωτοποριακή ταινία για τα τότε ελληνικά δεδομένα, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κατέκτησε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την Ελλη Φωτίου, και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κατέκτησε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Εφιάλτης Εφιάλτης, 1961

Εκείνος κι Εκείνη Εκείνος κι Εκείνη, 1966

Τα Δύο Πόδια Σε Ενα Παπούτσι Τα Δύο Πόδια Σε Ενα Παπούτσι, 1969

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο βραβείο κατέκτησε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας».

Κλασική μένει η «Αναζήτησις» του 1974 με την Ελενα Ναθαναήλ και τον Αγγελο Αντωνόπουλο (και το soundtrack του Γιάννη Σπανού) αλλά και τα ερωτικά θρίλερ που γύρισε τη δεκαετία του '70, ο «Λεσβιακός Αύγουστος» του 1974, το «Ψυχή και Σάρκα» της ίδιας χρονιάς και φυσικά το «Αγκίστρι» του 1976 με την Μπάρμπαρα Μπουσέ. Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Ανεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Αναζήτησις Η Ελενα Ναθαναήλ στο «Αναζήτησις», 1974

Σκηνές από τα γυρίσματα του «Ψυχή και Σάρκα», 1974

Το Αγκίστρι Το Αγκίστρι, 1976

Συνολικά ο Ερρίκος Ανδρέου σκηνοθέτησε 17 κινηματογραφικές ταινίες. Τελευταία ταινία του ήταν η «Μοιραία Σχέση» το 2009, που γυρίστηκε μετά από μια μακρόχρονη απουσία του σκηνοθέτη από τον κινηματογράφο.

Από το 1977 ο Ερρίκος Ανδρέου στράφηκε στην τηλεόραση, όπου μέχρι το 2000 σκηνοθέτησε γύρω στις 15 τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσά τους και ο θρυλικός «Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» αλλά και ο «Εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη». Επίσης σκηνοθέτησε και αρκετά θεατρικά έργα.

ερρίκος ανδρέου Με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Γρηγόρη Βαλτινό