Buzz

Πέθανε ο Δημήτρης Κολλάτος

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Δημήτρης Κολλάτος.

Πέθανε ο Δημήτρης Κολλάτος
Ο Δημήτρης Κολλάτος στο Παρίσι το 1973

Γνωστός για τις αντισυμβατικές του απόψεις για το σινεμά και την Τέχνη, διαρκής πολέμιος της εξουσίας, ανανεωτής στα πρώτα χρόνια της φιλμογραφίας του και γνωστός στους περισσότερους για τους αγώνες που έδωσε για τα δικαιώματα των αυτιστικών παιδιών με αφορμή τον γιο του, Αλκη και τις προκλητικές παρεμβάσεις του κατά των κομμάτων στην Ελληνική Βουλή, ο Δημήτρης Κολλάτος, αν και απών πολλά χρόνια από την ενεργό δράση, υπήρξε πάντα μια αεικίνητη φιγούρα μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική κοινωνία.

κολλάτος Ο νεαρός Δημήτρης Κολλάτος (από το facebook του Δημήτρη Κολλάτου)

κολλάτος 2 Στα γυρίσματα του «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» (από το facebook του Δημήτρη Κολλάτου)

Από το πλούσιο βιογραφικό του, ξεχωρίζει κανείς ότι γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1937 στην Αθήνα, ότι ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του '60 το Πειραματικό Θέατρο Τσέπης ανεβάζοντας Ιονέσκο, Μπέκετ και Ευριπίδη σε Αθήνα και Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, σκηνοθέτη και ηθοποιό και τον Αλκη, τον αυτιστικό γιο του που θα γινόταν ο «πρωταγωνιστής» μια από τις διασημότερες ταινίες του, το «Η Ζωή με τον Αλκη» του 1988.

κολλάτος Με τον γιο του Αλέξανδρο (από το facebook του Δημήτρη Κολλάτου)

κολλάτος Με τον γιο του Αλέξανδρο το 2003 στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 1962 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Αθήνα Χι Ψι Ξι», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η μεσαίου μήκους ταινία του «Ελιές» το 1964. Το 1966 η μεγάλου μήκους ταινία του «Θάνατος του Αλέξανδρου» απέσπασε τρία βραβεία Κριτικών και γνώρισε και εισπρακτική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου ανέβασε 20 θεατρικές παραγωγές, δημιουργώντας το Θέατρο της Τέχνης (Théatre de l’Art) στο Παρίσι. Γύρισε επίσης την ταινία «Συμπόσιο» το 1972 με θέμα τον έρωτα και την ομοφυλοφιλία. Το 1974 ανέβασε το θεατρικό του έργο «Καλησπέρα κύριε Τσέχοφ» με συμπρωταγωνίστριες τη συζυγό του, Αρλέτ Μπωμάν και την Φανί Αρντάν.

Διαβάστε ακόμη: Ο Δημήτρης Κολλάτος θυμάται τις μέρες που ο «Θάνατος του Αλέξανδρου» προκαλούσε

κολλάτος Η Ζωή με τον Αλκη

Αλέξανδρος και Αϊσέ Αλέξανδρος και Αϊσέ

Εκτός από την «Ζωή με τον Αλκη» το 1988, άλλη μια ταινία το «Κόκκινα Τριαντάφυλλα σου Εκοψα» του 1993 μιλά όχι μόνο για την εμπειρία ενός γονιού με αυτιστικό παιδί αλλά και για την αυτοκτονία της συζύγου του Δημήτρη Κολλάτου, Αρλέτ Μπομάν. Στην ταινία του «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (1998), με πρωταγωνιστή τον γιο του Αλέξανδρο, προσεγγίζει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από μια ερωτική ιστορία, ενώ με τη «Διαθήκη του Ιερέα Ζαν Μεσλιέ» (2009) ασχολείται με το προσφιλές του θέμα της θρησκείας και τον ρόλο της εκκλησίας.

Υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένος, υποψήφιος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, με μια σχέση αγάπη μίσους με την εκκλησία, δημιούργησε μια πολιτική παρέμβαση πολιτών, επέμεινε με έντονο εθνικιστικό πρόσημο στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και στον αντιμνημονιακό αγώνα και δεν σταμάτησε σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του να εναντιώνεται σε κάθε μορφή σύμβασης και εξουσίας, ενισχύοντας τη φιγούρα ενός ανήσυχου ανθρώπου που υπήρξε αμφιλεγόμενος μέχρι και το τέλος της ζωής του.

κολλάτος κολλάτος

Ο Δημήτρης Κολλάτος πέθανε σε ηλικία 87 ετών στις 30 Ιανουαρίου 2025 στο σπίτι του στο Κολωνάκι. Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το «Η Εκδίκηση του Διόνυσου» το 2014.

Δείτε εδώ τις «Ελιές», την μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Κολλάτου από το 1964: