Buzz

O Τσάντγουικ Μπόουζμαν θα είναι για πάντα ο Black Panther

στα 10

Πέθανε στα 43 του χρόνια ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν, ακριβώς πάνω στο απόγειο της φήμης του.

Flix Team
O Τσάντγουικ Μπόουζμαν θα είναι για πάντα ο Black Panther

Το θάνατό του νεαρού ηθοποιού από καρκίνο του εντέρου, με τον οποίο είχε διαγνωσθεί το 2016 και για τον οποίο λίγοι γνώριζαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Παρασκευή το βράδυ.

Γεννημένος στη Νότια Καρολίνα, ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν στράφηκε σε νεαρή ηλικία στις τέχνες όταν στο γυμνάσιο έγραψε και σκηνοθέτησε ένα θεατρικό για τον θάνατο ενός συμπαίχτη του στο μπάσκετ, ενώ αργότερα σπούδασε σκηνοθεσία στο Χάρβαρντ. Οταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε την καριέρα του σε μια τοπική θεατρική σκηνή, ενώ αργότερα άρχισε σίγα σιγά να βρίσκει τον δρόμο προς το Χόλιγουντ παίζοντας δεύτερους ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «CSI: New York», «ER» και «Law & Order». Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος όμως ήταν στην ταινία «42» στον ρόλο του παίχτη του μπέιζμπολ Τζάκι Ρόμπινσον (όπου σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας η ημερομηνία του θάνατού του έπεσε πάνω στη μέρα Τζάκι Ρόμπινσον, στην οποία όλοι οι παίχτες του μπέιζμπολ φοράνε την φανέλα 42).

42 42

get on up Get on Up

H συνέχεια υπήρξε συναρπαστική. Ξεκίνησε με την ενσάρκωση του Τζέιμς Μπράουν στο «Get on Up», ενώ ακολούθησαν τα «God’s of Egypt», «21 Γέφυρες», «Marshall». Ομως καμία από αυτές δεν είχε το αντίκτυπο τόσο στο είδος των υπερηρωικών ταινιών όσο και στην ίδια την μαύρη κουλτούρα όπως η ταινία της Marvel «Black Panther» στην οποία ο Μπόουζμαν πρωταγωνίστησε στο ρόλο του Τ’ Τσάλα/Black Panther.

Ο Μπόουζμαν πήρε τον ρόλο αυτόν το 2014 από τον ίδιο τον διευθυντή του στούντιο της Marvel Κέβιν Φάιγκι και έκανε την πρώτη εμφάνισή του ως Black Panther στην ταινία του 2016 «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», πριν πρωταγωνιστήσει στην δική του ομότιτλη ταινία το 2018.

chad

Το «Black Panther» ήταν η πρώτη υπερηρωική ταινία με πρωταγωνιστή έναν μαύρο χαρακτήρα και έγραψε ιστορία. Οχι μόνο κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, κάνοντας κομμάτια τις όποιες προκαταλήψεις των μεγάλων κεφαλιών του Χόλιγουντ πως μια τέτοιους είδους ταινία με πρωταγωνιστή έναν μαύρο χαρακτήρα δεν θα τα πάει καλά στα ταμεία, αλλά και ήταν η πρώτη υπερηρωική ταινία που η οποία κέρδισε υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία στα Οσκαρ, μαζί με ακόμα έξι υποψηφιότητες. Στον ρόλο του Black Panther» ο Μπόουζμαν εμφανίστηκε και στις δύο τελευταίες ταινίες των «Εκδικητών».

«Ελπίζω πως οι θεατές θα παρακολουθήσουν την ταινία αυτή και θα δουν τον ήρωα στους εαυτούς τους. Ακόμα και αν ένας λευκός δει έναν μαύρο χαρακτήρα και καταφέρει να ταυτιστεί μαζί του, αυτό αλλάζει λίγο το πώς είναι η κοινωνία μας σήμερα.» Ο Μπόουζμαν θα είναι για τους φανς ο Black Panther, ένας ήρωας με όλη την σημασία της λέξης ο οποίος πάντα θα ήταν στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσει για το δίκαιο και το σωστό, ένας δυναμικός Μαύρος άντρας, ένας βασιλιάς ενός ολόκληρου έθνους. Αλλά πάνω από όλα ένας ήρωας είδωλο για τα μαύρα παιδιά ολόκληρου του κόσμου. Wakada Forever!


Η τελευταία ταινία που είδαμε τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν ήταν το «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι, ειρωνικά στο ρόλο ενός νεκρού μαύρου στρατιώτη που πολέμησε στο Βιετνάμ, σε μια ταινία ορόσημο για το κίνημα #BlackLivesMatter που - ας είμαστε γενναιόδωροι όσο του άξιζε - χωρίς τον Black Panther θα ήταν σίγουρα πιο αδύναμο.

chadwick