Buzz

Μπρους Σινόφσκι (1956-2014): Ο θάνατος ενός σπουδαίου ντοκιμαντερίστα

στα 10

Ενας από τους σημαντικότερους Αμερικάνους ντοκιμαντερίστες, ο Μπρους Σινόφσκι, υπεύθυνος μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Τζο Μπέρλινγκερ για την αριστουργηματική τριλογία του «Paradise Lost» αλλά και το «Some Kind of Monster» για τους Metallica πέθανε στα 58 του χρόνια χάνοντας τη μάχη με το διαβήτη.

Μπρους Σινόφσκι (1956-2014): Ο θάνατος ενός σπουδαίου ντοκιμαντερίστα

«Ολα έχουν να κάνουν με το θέμα. Αν είναι κάτι ενδιαφέρον, θα το κάνω. Αλλά βρίσκομαι και σε ένα σημείο της ζωής μου που δουλεύω από το 1977. 35 χρόνια μετά, κοιτάζω και από την άλλη πλευρά του σινεμά και σκέφτομαι να μετακομίσω στη Γαλλία με τη συζυγό μου και τα δυο μου παιδιά. Η ζωή συνεχίζεται και εκτός του σινεμά. Νομίζω τα έχω πάει καλά. Αλλά πάλι αν προκύψει το επόμενο θέμα και είναι κάτι που με ενδιαφέρει είμαι έτοιμος. Δεν ψάχνω για ακόμη ένα φιλμ μυστηρίου ή ένα μουσικό ντοκιμαντέρ. Ολα έχουν να κάνουν με το θέμα.»

Ταγμένος ντοκιμαντερίστας, από αυτούς που επέλεξαν το έργο τους να είναι πραγματικά μια τομή στην τεκμηρίωση της πραγματικότητας, ο Μπρους Σινόφσκι υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Τζο Μπέρλινγκερ και μαζί ήταν υπεύθυνοι για μερικά από τα ωραιότερα και πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Το έργο της ζωής του υπήρξε με διαφορά η τριλογία του «Paradise Lost», των τριών ντοκιμαντέρ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση των West Memphis Three, των τριών παιδιών που καταδικάστηκαν σε ισόβια για ένα φόνο που δεν έκαναν ποτέ και που με τη βοήθεια της έρευνας των Μπέρλινγκερ και Σινόφσκι κατάφεραν να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Purgatory» χάρισε στους Μπέρλινγκερ και Σινόφσκι μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε αναλυτικά: H απίστευτη ιστορία ενός «Χαμένου Παραδείσου»

Bruce Sinofsky 607 Ο Μπρους Σινόφσκι (αριστερά) μαζί με τον Τζο Μπέρλινγκερ και τον Τζέισον Μπάλντουιν, έναν από τους West Memphis Three.

Ο Σινόφσκι μαζί με τον Μπέρλινγκερ, όμως υπήρξαν υπεύθυνοι και για ένα από τα πιο σημαντικά «μουσικά» ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, το «Some Kind of Monster» που όχι μόνο έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των «δύσκολων» Metallica αλλά υπήρξε ένα αποκαλυπτικό ψυχαναλυτικό πορτρέτο ενός συγκροτήματος σε κρίση. Η πρώτη ταινία του Σινόφσκι ήταν το «My Brother's Keeper», ένα ντοκιμαντέρ για ένα φόνο σε μια περιοχή της Νέας Υόρκης που του χάρισε τις πρώτες εξαιρετικές κριτικές για το στιλ του αλλά και ένα βραβείο του Σωματείου Αμερικάνων Σκηνοθετών.

Το «Paradise Lost: Purgatory» ήταν η τελευταία του ταινία.

Bruce Sinofsky 607 O Μπρους Σινόφσκι δεξιά στα γυρίσματα του «Some Kind of Monster»

«Η ανθρωπιά του Μπρους βρίσκεται σε κάθε κάδρο των ταινιών που αφήνει πίσω του και τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν πόσο ευλογημένος υπήρξα που είχα την απίστευτη ευκαιρία να μπορώ να λέω πως ήμασταν συνεργάτες και το κυριότερο καλοί φίλοι», δήλωσε ο Τζο Μπέρλινγκερ.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Χαμένος Παράδεισος» δεν μπορεί να περιμένει...