Buzz

Πέθανε ο ηθοπoιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Μαριανός

στα 10

Μια μοναδική και μοναχική περίπτωση δημιουργού, ο Ανδρέας Μαριανός πέθανε στα 60 του χρόνια.

Πέθανε ο ηθοπoιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Μαριανός
(φωτό: Αρης Ράμμος, 2015)

Αγνωστος στους περισσότερους ως δημιουργός, παρά το μεγάλο έργο του - κυρίως ταινίες μικρού μήκους, ένα ντοκιμαντέρ και μια ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του 2015 με τίτλο «Ειμαρμένη» - ο Ανδρέας Μαριανός υπήρξε χαρακτηριστική φιγούρα σε ταινίες του ελληνικού σινεμά - από το «Καμιά Συμπάθεια για το Διάβολο» του Δημήτρη Αθανίτη μέχρι το «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη και το «No Budget Story» του Ρένου Χαραλαμπίδη, αλλά και σε διεθνείς σειρές και ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, όπως το «Beckett» και το «So Long Marianne».

Ενας από τους τελευταίους του ρόλους στο σινεμά ήταν στο «Tranzit» του Κάρολου Ζωναρά, ενώ θα τον δούμε και στη νέα επερχόμενη ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Θολός Βυθός», απ' όπου και η παρακάτω φωτογραφία.

μαριανός

Ο Ανδρέας Μαριανός είχε ασχοληθεί επίσης με το θεάτρο, και ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, ενώ είχε εκδώσει και δύο μυθιστορήματα: «Ο Νέος Θεός» 2010 και «Αγνώστου Μητρός» 2012.

Το βιογραφικό του από το shortfilm.gr:

Ο Α. Ι. Μαριανός σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Εργάζεται σε διάφορες ειδικότητες στον Κινηματογράφο ή την τηλεόραση και σαν ηθοποιός. Διετέλεσε μέλος του «Θεάτρου των Καιρών» της Ε. Βασιλικιώτη, του θιάσου «Σελανα» της Β. Δούκα, του «Τραίνου στο Ρουφ» της Τ. Λύγαρη και της «ομάδας ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ». Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στο ρόλο του Μυνχάουζεν στο ομότιτλο έργο της Ν. Νικολάου. Ντούμπλαρε με τη φωνή του αρκετές ταινίες με σημαντικότερη τις «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τ. Μαρκετάκη και τα βραβευμένα ντοκυμανταίρ «ET EN ARCADIA EGO» του Αλ. Παπαηλιού και το «ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» του Γ. Λάμπρου. Σκηνοθέτησε 10 ταινίες μικρού μήκους που τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία, τηλεοπτικά επεισόδια της σειράς «Εσύ Αποφασίζεις», ντοκυμανταίρ, 26 εκπομπές του μονοκάμερου, το 2006, «Άξιον Εστί» του Β. Βασιλικού και πάνω από 100 βιντεοκλίπς με γνωστούς καλλιτέχνες.

Φιλμογραφία (ως σκηνοθέτης)

1983 Σύγχρονο (μικρού μήκους)
1989 Παραλυσία (μικρού μήκους)
1991 Σκότος (μικρού μήκους)
1992 Παρέα των Λούστρων (μικρού μήκους)
1997 Πείνα (μικρού μήκους)
1998 Κι αν Είναι Αλήθεια (μικρού μήκους)
1999 Δέκατη Μούσα (μικρού μήκους)
2009 Cantando en Barcelona (μικρού μήκους)
2010 Canta Venezia (μικρού μήκους)
2012 Διαβόλου Κάλτσα (μικρού μήκους)
2012 Ροντ Ντάντλεϋ (ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους)
2015 Ειμαρμένη

Δείτε εδώ το «Κι αν Είναι Αλήθεια» του Ανδρέα Μαριανού με την Πάολα Ρεβενιώτη από το 1998: