Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: το «Relatos Salvajes» έφερε άρωμα Αλμοδόβαρ στο επίσημο διαγωνιστικό

στα 10

Η σπονδυλωτή κατάμαυρη κωμωδία του Νταμιάν Σιφρόν, φέρνει την υπογραφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην παραγωγή και το γέλιο στα χείλη μας. Δεν είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών, αλλά στις αίθουσες θα σκίσει!

Κάννες 2014: το «Relatos Salvajes» έφερε άρωμα Αλμοδόβαρ στο επίσημο διαγωνιστικό

Σε μία ορεινή διαδρομή στην έρημη επαρχία, ένα άντρας με σπορ αυτοκίνητο προσπερνάει έναν άλλον που του έκλεινε το δρόμο με το σαραβαλάκι του, κατεβάζει το παράθυρο και ορθώνει το μεσαίο του δάχτυλο. Μόνο που 2 χιλιόμετρα μετά μένει από λάστιχο και η αιματοβαμμένη αναμέτρηση των ανδρικών εγωισμών είναι αναπόφευκτη και ακραία. Μία κοπέλα που δουλεύει σε diner της εθνικής οδού καλείται να σερβίρει τον άντρα που σκότωσε τον πατέρα της και της σημάδεψε την παιδική της ηλικία. Βοηθάει το ότι η μαγείρισσα είχε κάνει φυλακή και τις βάζει ιδέες. Ενας ειδικός στα εκρηκτικά αγανακτισμένος πολίτης παίρνει εκδίκηση απέναντι στη διεφθερμένη γραφειοκρατία του κράτους και της τροχαίας που κλέβουν τον κόσμο. Ο πλούσιος γιος μίας οικογένειας διαπράττει ένα έγκλημα, γονείς και μεγαλοδικηγόροι δουλεύουν για να τον ξελασπώσουν μετά από σουρεαλιστικές διαπραγματεύσεις με χρηματιζόμενους δημόσιους λειτουργούς. Μία νύφη μαθαίνει, στη δεξίωση του γάμου της, ότι ο γαμπρός την απατά και η ερωμένη του κάθεται στο τραπέζι 8. Ενας πιλότος γεμίζει την... τελευταία πτήση του με τους ανθρώπους που τον πλήγωσαν από τότε που ήταν μικρός.

Ο Αργεντινός Νταμιάν Σιφρόν γράφει και σκηνοθετεί μία κατάμαυρα απολαυστική, μακάβρια αστεία, πικρά feelgood κωμωδία. Τραβώντας το χιούμορ σε σουρεαλιστικά άκρα ακολουθεί την «what if?» υπόθεση του «κι αν μπορούσαμε να κάνουμε όσα πραγματικά σκεφτόμαστε;». Αν οι άνθρωποι αντιδρούσαν με ειλικρίνεια, έπαιρναν εκδίκηση για όλες τις αδικίες γύρω τους, άφηναν τα ποταπά ένστικτα τους ελεύθερα, αλογόκριτα; Τι «άγριες ιστορίες» («Relatos Salvajes» / «Wild Tales») θα είχαν να μας διηγηθούν; Πόσο απολαυστικό είναι να τις βλέπεις να νικούν (έστω στην μεγάλη οθόνη) τη λογική, την κοινωνική υποκρισία, την πολιτική ορθότητα; Πόσο αναγνωρίσιμη είναι η ζωώδης μας φύση και πόσο μας κάνει να γελάμε - αμήχανα, λυτρωτικά;

1

2

Εκτός από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα των ηθοποιών που κατοικούν κάθε ιστορία (από τον πρωταγωνιστή του «Μίλα της» Nτάριο Γκραντινέτι, μέχρι τον διάσημο Ρικάρντο Νταρίν, από τις «Εννέα Βασίλισσες» ή «Το Μυστικό στα Μάτια της») ακόμα πιο αναγνωρίσιμα είναι τα συμπεράσματα που αφήνει στη συνείδηση του κάθε θεατή. Τα γέλια μας συνοδεύονται από ένα σαρδόνιο κλείσιμο ματιού που αφήνει την πίκρα του στον ουρανίσκο. Κι αυτό, ειρωνικά, είναι ακόμα πιο «άγρια» ικανοποιητικό κι από χάπι εντ.

3

4

Η υπογραφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ στους τίτλους δεν αφήνει αμφιβολίες στο γιατί αυτή η κωμωδία βρέθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ των Κανών. Ο Πέδρο αναγνώρισε ένα κοινό αιρετικό χιούμορ στον 38χρονο σκηνοθέτη και η αργεντινο-ισπανική συμπαραγωγή κέρδισε το χρίσμα του αταίριαστου με τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες ταινίες underdog. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα μεγάλο βραβείο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσει τους θεατές.

Εμείς ανυπομονούμε να ξαναπάμε με τους φίλους μας...

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.