Buzz

Ρέι Χαριχάουζεν: Ο άνθρωπος που εξασφάλισε το μέλλον του σινεμά

στα 10

Xωρίς καμία υπερβολή, αν ο Ρέι Χαριχάουζεν δεν είχε δει περισσότερες φορές απ' ότι μπορεί να αντέξει ο μέσος άνθρωπος τον «King Kong» του 1933, τίποτα στο σινεμά σήμερα δεν θα ήταν το ίδιο. Και δεν μιλάει κανείς μόνο για τα ειδικά εφέ που ο ίδιος ανακάλυψε και ευτυχώς δεν πήρε μαζί του φεύγοντας από τη ζωή στις 7 Μαΐου του 2013 σε ηλικία 92 ετών.

Ρέι Χαριχάουζεν: Ο άνθρωπος που εξασφάλισε το μέλλον του σινεμά

«Χάρηκα που αναγνωρίστηκα και είμαι ευχαριστημένος που επιτέλους το animation αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα έντιμο επάγγελμα». - Ο Ρέι Χαριχάουζεν λαμβάνοντας το τιμητικό Οσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο το 1992.

Αν θέλει κανείς να γράψει ολόκληρη την ιστορία του Ρέι Χαριχάουζεν θα χρειαζόταν σχεδόν όλο τον αιώνα από τη γέννηση του σινεμά, ακόμη έναν αιώνα - περίπου όσο έζησε πριν πεθάνει στα 92 του χρόνια και περίσσευμα κοσμικής φαντασίας, αφού όσες τεχνολογίες κι αν έκαναν το σινεμά να εξελιχθεί δημιουργώντας αθέατους κόσμους και πλάσματα πέρα από κάθε λογική, ήταν το δικό του μυαλό που πέρασε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο...

Οσο παλιά και αστεία κι αν μοιάζουν σήμερα μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του (το «Mighty Joe Young» του 1949, το «The Beast from 20.000 Fathoms» του 1953, το «7th Voyage of Sinbad» του 1958 και φυσικά το «Jason and the Argonauts» του 1963), τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στο σινεμά όπως το ξέρουμε σήμερα, αν με επιμονή, εφευρετικότητα και γνήσιο πάθος για το φανταστικό, ο Χαριχάουζεν δεν τραβούσε τα όρια της φαντασίας μέχρι εκεί όπου η έννοια «κινηματογραφική εμπειρία» δεν έμοιαζε με μια έννοια γεμάτη νόημα.

2

Μάθετε όλη την ιστορία του Ρέι Χαριχάουζεν στο ντοκιμαντέρ «The Harryhausen Chronicles» που μπορείτε να δείτε παρακάτω: