Buzz

Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι η αγαπημένη ταινία της δεκαετίας για τον Κούεντιν Ταραντίνο;

στα 10

O Koυέντιν Ταραντίνο σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ποια είναι «χωρίς καμία αμφιβολία» η ταινία της δεκαετίας. «Διαλύει όλες τις υπόλοιπες...»

Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι η αγαπημένη ταινία της δεκαετίας για τον Κούεντιν Ταραντίνο;

Ο Κουέντιν Ταραντίνο έχει γούστο. Οχι μόνο στο κλασικό, vintage σινεμά (μάς έχει χαρίσει τη λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες όλων των εποχών, όπου συνυπάρχουν ο Σέρτζιο Λεόνε με τον Μάρτιν Σκορσέζε και ο Χάουαρντ Χοκς με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ), ούτε στις cult «swinging 60s» αναφορές που πρόσφατα αποκάλυψε ότι τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ».

Ο Ταραντίνο αγαπά το σινεμά, παρακολουθεί σινεμά και υποκλίνεται στους σύγχρονους auteurs του, που, κακά τα ψέματα, αποτελούν και τον ανταγωνισμό του.

Tarantino Nolan 607

Μια δήλωσή του τον Ιανουάριο είχε αποκαλύψει ότι η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν ήταν στο Νο 2 των αγαπημένων ταινιών του από την προηγούμενη δεκαετία, δημιουργώντας σασπένς για το ποια επιλέγει για το Νο 1.

Σήμερα, σε συνέντευξή του στο Premiere ο Ταραντίνο επιβεβαιώνει τις φήμες που τον θέλουν μεγάλο φαν του σινεμά του Ντέιβιντ Φίντσερ. Το Νο1 της δεκαετίας του είναι το «Social Network».

Social Network 607 1

«Το Social Network χωρίς καμία αμφιβολία! Είναι το Νο1, είναι η καλύτερη ταινία. Διαλύει κάθε ανταγωνισμό. Εκτός όλων των άλλων, ο Ααρον Σόρκιν είναι ο καλύτερος σεναριογράφος διαλόγων που υπάρχει...»

Δεν έχει καθόλου άδικο - ειδικά αν σκεφτεί κανείς το timing της ταινίας. Κυκλοφόρησε το 2010, όταν το Facebook ήταν ακόμα ένα κοινωνικό πείραμα που θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του και να σβήσει, κι όχι να μεγαλώσει μία ολόκληρη γενιά με δεδομένη την παρουσία των σόσιαλ (κι ό,τι αυτό συνεπάγεται διαπροσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και πολιτικά με τη δύναμη που έχει στο spreading ειδήσεων και στο sampling των χρηστών).

Ο Φίντσερ δεν δημιούργησε απλά ένα βιογραφικό πορτρέτο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του nerd που έγινε εκατομμυριούχος, ούτε ένα κοινωνικοπολιτικό θρίλερ για τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου. Εβαλε τον κινηματογραφικό του δείκτη πάνω στον παλμό της δεκαετίας.

Tarantino Fincher 607

Oταν οι συντάκτες του Flix ψήφισαν τις δικές τους δεκάδες της δεκαετίας, ο Μανώλης Κρανάκης έγραψε:

Σε μια αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη σε κάθε της λεπτομέρεια σκηνή που ταυτόχρονα μοιάζει με ό,τι πιο απλό και καθημερινό έχεις δει ποτέ στο σινεμά, η Ερικα Ολμπράιτ χωρίζει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ: «Είναι πιθανό ότι θα γίνεις ένας πολύ πετυχημένος άνθρωπος των κομπιούτερ. Αλλά θα ζήσεις τη ζωή σου θεωρώντας πως δεν αρέσεις στα κορίτσια επειδή είσαι ένα νέρντ. Και θέλω να ξέρεις, από τα βάθη της καρδιάς μου, ότι αυτό δεν θα είναι αλήθεια. Ο πραγματικός λόγος είναι γιατί είσαι ένας μαλάκας.» Ηταν 2010 όταν το «The Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ συνόψισε σε μια σκηνή σχεδόν όλα όσα χρειαζόταν να γνωρίζεις για τα δέκα χρόνια που θα ακολουθούσαν...

Διαβάστε περισσότερα: