Industry

Ψηφιακή η οσκαρική ψηφοφορία

στα 10

Η αμερικανική Ακαδημία Τεχνών κι Επιστημών αποφάσισε να περάσει στον 21ο αιώνα και να καταργήσει τις ταχυδρομικές αποστολές ψηφοδελτίων στα μέλη της για την οσκαρική ψηφοφορία. Αυτή η εξέλιξη επιταχύνει τις διαδικασίες και φέρνει την τελετή απονομής μέσα στον Ιανουάριο.

Ψηφιακή η οσκαρική ψηφοφορία

Ολα ξεκίνησαν όταν μέλη της Ακαδημίας έλαβαν μία επιστολή από την AMPAS που τους πληροφορούσε ότι σύντομα θα αλλάξει η μέθοδος ψηφοφορίας για τα Οσκαρ: τα χάρτινα ψηφοδέλτια θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά. Οι New York Times που πρώτοι έβγαλαν την είδηση, ανατύπωσαν τμήμα της επιστολής: «Η αλλαγή η οποία θα αρχίσει να ισχύει από φέτος, θα τεθεί σε εφαρμογή για τα Οσκαρ του 2013. Από τη στιγμή που το σύστημα θα σχεδιαστεί ηλεκτρονικά, θα σταματήσουν αυτόματα οι ταχυδρομικές αποστολές ψηφοδελτίων.»

Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα η Ακαδημία προσπαθούσε να βρει τρόπο να μετακινήσει την τελετή απονομής των Οσκαρ προς τον Ιανουάριο, θεωρώντας ότι αργεί πολύ η κορύφωση της χρονιάς και έτσι τραβάει κουραστικά και η σεζόν. Καθώς όμως η τελετή για το 2012 έχει ημερομηνία (26 Φεβρουαρίου), όποια αλλαγή γίνει θα ισχύσει για το 2013.

Δεν τη θεωρούμε κακή ιδέα. Σκεφτόμαστε μόνο τα λάθη που μπορεί να γίνονται από τους άνω των 60 ετών ψηφοφόρους (οι οποίο αποτελούν και την πλειονότητα της Ακαδημίας) τώρα που προστίθεται άλλος ένας βαθμός δυσκολίας, πέραν της πρεσβυωπίας τους. Τους φανταζόμαστε να κοιτούν διαδικτυακές οθόνες με σοκ και δέος, νοσταλγώντας τις εποχές που όλα αποφασιζόντουσαν δια βοής κατά τη διάρκεια μίας δεξίωσης του Τζακ Γουόρνερ.