Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρεμιέρα CineDoc με «Encardia»!

στα 10

Με το «Encardia: Η Πέτρα που Χορεύει», την ταινία που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει την πρεμιέρα του για φέτος το CineDoc στις 26 Σεπτεμβρίου, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες προβολές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Flix Team
Πρεμιέρα CineDoc με «Encardia»!

Το φιλμ «Encardia: Η Πέτρα που Χορεύει» που σκηνοθέτησε ο Αγγελος Κοβότσος, ακολουθεί το γνωστό συγκρότημα Encardia σε ένα μοναδικό οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, με άξονα τη γλώσσα των γκρεκάνων, την ποίηση της καθημερινής ζωής και τους ξέφρενους ρυθμούς της ταραντέλας pizzica.

Τα μέλη του συγκροτήματος ταξιδεύουν συστηματικά από την ίδρυσή του (εδώ και 8 περίπου χρόνια) στη Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί : εν πρώτοις τα «γκρίκο», αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με ιταλικές προσμίξεις, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας μέχρι σήμερα. Η γλώσσα αυτή ανάγεται στους Ελληνες που από την αρχαϊκή εποχή (8ο αι. π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο συνεχίζουν να εγκαθίστανται στην περιοχή.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Σίνα 31), ενώ μετά το τέλος της προβολής οι «Εncardia» θα βρίσκονται στο χώρο του Ινστιτούτου.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του CineDoc.