Buzz

Πραγματικός... Πόλεμος (των Κουμπιών)

στα 10

Οι Γάλλοι συνεχίζουν τους αθέμιτους, ή έστω τυχαίους, ανταγωνισμούς στην έξοδο ταινιών με το ίδιο θέμα: μετά το φιάσκο των δύο «Coco Chanel» το 2009, φέτος έρχεται ο «Πόλεμος των Κουμπιών», το κλασικό αντιμιλιταριστικό παιδικό βιβλίο του Λουί Περγκό, με δύο κινηματογραφικές μεταφορές να τρέχουν να προλάβουν την πρωτιά.

Πραγματικός...  Πόλεμος (των Κουμπιών)
Γκιγιόμ Κανέ, Λετίσια Κάστα και οι υπόλοιποι ηθοποιοί και πιτσιρίκια της δεύτερης μεταφοράς του «Πολέμου των Κουμπιών»

Λίγο καιρό πριν σας είχαμε παρουσιάσει την εκδοχή του Γιαν Σαμουέλ . Ο σκηνοθέτης του «Αγάπα με αν Τολμάς», τοποθετεί την ιστορία στη δεκαετία του '60, αλλά, όπως υποστηρίζει η παραγωγή, θα παραμείνει πιστή στην ιστορία του Περγκό ενώ οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών υπήρξαν θριαμβευτικές.

Υπάρχει όμως κι άλλη μία κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου, η οποία γυρίζεται τώρα, και προσπαθεί να προλάβει την έξοδο της ανταγωνίστριας ταινίας στις αίθουσες.

Σκηνοθέτης εδώ είναι ο Κριστόφ Μπαρατιέ («Τα Παιδιά της Χορωδίας») και πρωταγωνιστεί ένα διάσημο καστ που περιλαμβάνει τους Γκιγιόμ Κανέ, Λετίσια Κάστα, Καντ Μεράντ, Ζεράρ Ζουνιό.

Εδώ η ιστορία τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του 40 και τα γυρίσματα πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην επαρχία της Auvergne, θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και μετά θα χρειαστούν δύο μήνες μοντάζ.

Και οι δύο παραγωγές κόστισαν 13 εκ. Ευρώ η κάθε μία περίπου, ενώ οι ημερομηνίες εξόδου τους είναι προδιαγεγραμμένες, με αυτή του Σαμουέλ να προηγείται (14 Σεπτεμβρίου) και του Μπαρατιέ να ακολουθεί δύο μήνες μετά (23 Νοεμβρίου).

Το φαινόμενο των ταινιών με ίδια θεματική και σχεδόν ταυτόχρονη έξοδο είναι πάντως καταστροφικό για την επιτυχία τους, καθώς το κοινό διχάζεται. Σχεδόν πάντα, την μεγαλύτερη μερίδα την παίρνει η ταινία που κυκλοφορεί πρώτη. «Οποιο φιλμ από τα δύο βγει πρώτο στις αίθουσες, κερδίζει» δήλωσε Γάλλος διανομέας. «Το 2009 το "Coco Avant Chanel" κυκλοφόρησε και έγινε χιτ στο γαλλικό box office. Κι όταν ήρθε η ώρα να βγει το "Coco Chanel and Igor Stravinsky" ο κόσμος είχε κορεστεί από την ιστορία της Chanel, δεν ξαναπήγε...»

Κανείς υπεύθυνος από τις δύο παραγωγές δεν έχει κάνει επίσημες δηλώσεις πάνω στο θέμα, παρόλο που έχουν ερωτηθεί από το γαλλικό Τύπο. Τα γαλλικά δημοσιεύματα πάντως θεωρούν αυτές τις ταυτόχρονες απόπειρες «χασούρα», «ανήκουστη τρέλα» και «αντιεπαγγελματικό ανταγωνισμό»