Φεστιβάλ / Βραβεία

«Post Tenebras Lux» Ηλεκτρισμένο teaser για την ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας

στα 10

Αγαπημένος του φεστιβάλ, ο 42χρονος δημιουργός είχε κερδίσει με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Japon» τη «Χρυσή Κάμερα», ενώ το 2007 το «Silent Light» είχε φύγει με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Φέτος στοχεύει ακόμη και στο Χρυσό Φοίνικα!

Flix Team
«Post Tenebras Lux» Ηλεκτρισμένο teaser για την ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας

Οπως και οι πρώτες φωτογραφίες που μας είχαν εντυπωσιάσει με την αισθητική αρτιότητά τους, αλλά και την κρυπτική ομορφιά τους, έτσι και το πρώτο teaser από το φιλμ , δεν μας λέει τίποτα που δεν ξέραμε ή δεν περιμέναμε, αλλά κατορθώνει να δείχνει παράδοξα σαγηνευτικό.

Και φυσικά ούτε η σύνοψη της ταινίας του κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα: ο Χουάν και η οικογένειά του ζουν στην επαρχία του Μεξικού. Εκεί, απολαμβάνουν αλλά και βασανίζονται από έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται τη ζωή διαφορετικά. Ο Χουάν αναρωτιέται αν οι δύο κόσμοι αλληλοσυμπληρώνονται ή μάχονται ο ένας τον άλλον μέχρι τελικής επικράτησης...

Στο «Post Tenebras Lux» στο οποίο συνεργάζεται ξανά με την ομάδα του «Silent Light» - τον πιστό του διευθυντή φωτογραφίας Αλέξις Ζάμπε και την Νοέμι Γκονζάλες στην καλλιτεχνική διεύθυνση, μοιάζει να είναι αισθητικά μαγικό, καθώς ο Μεξικανός σκηνοθέτης επιμένει να αφηγείται ιστορίες με την αυστηρά κινηματογραφική γλώσσα των εικόνων και του φωτός.

O τίτλος της ταινίας σημαίνει «Φως Μετά το Σκοτάδι». Ο Ρεϊγάδας έχει δηλώσει ότι η ταινία είναι κατά το ήμισυ αυτοβιογραφική. Γυρισμένη στο Μεξικό, την Αγγλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, περνάει από όλα τα μέρη που έχει γεννηθεί, ζήσει, σπουδάσει, δουλέψει ο σκηνοθέτης.

Μην περιμένετε όμως κάτι περισσότερο εκλογικευμένο. «Με όσο λιγότερο λόγο (λογική) γίνεται» σχολιάζει ο Ρεϊγάδας την κατασκευή της ταινίας. «Θέλω να θυμίζει πίνακα εξπρεσιονισμού, μέσα από τον οποίο εκφράζεις τι αισθάνεσαι, κι όχι τι βλέπεις - πώς "μοιάζει κάτι"...»

Δείτε το πρώτο τρέιλερ του φιλμ πιο κάτω και μάθετε τα πάντα για το 65ο Φεστιβάλ των Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix.