Buzz

Πολίτης Κέιν: έρχεται σε blu-ray

στα 10

Ο «Πολίτης Κέιν», το έπος του φιλόξοξου 25χρονου, τότε, πιτσιρικά Ορσον Γουέλς, γιορτάζει φέτος την 70η επέτειο από την πρεμιέρα του και στις 13 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί σε συλλεκτική blu-ray έκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας.

Πολίτης Κέιν: έρχεται σε blu-ray

Σε πολλές κινηματογραφικές λίστες, η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Το θρυλικό ντεμπούτο και ο ροδανθός της καριέρας του Ορσον Γουέλς. Το φιλμ που έμελλε να επαναπροσδιορίσει το σινεμά, μισό αιώνα μετά τη γέννησή του. Ο «Πολίτης Κέιν» γίνεται φέτος 70 ετών.

Η Warner Home Video αποφάσισε να γιορτάσει αυτή την επέτειο μ' έναν πραγματικό άθλο: επέστρεψε στην μήτρα της ταινίας και καθάρισε το θετικό φιλμ, καρέ καρέ, καταλήγοντας με μία high definition ψηφιακή κόπια υψηλής ανάλυσης κι ευκρίνειας.

«Η διαδικασία να καθαρίσει κανείς τα σημάδια του χρόνου από το αυθεντικό φιλμ ήταν μία επώδυνη και λεπτομερής δουλειά» ομολογεί η ειδικός Τζάνετ Γουίλσον. «Επρεπε να επιστρέψουμε στο θετικό φιλμ του 1941 και να εξαφανίσουμε τη φθορά κόκο κόκο».

Τα κατάφεραν και σύμφωνα με την Warner αυτή θα είναι η καλύτερη ποιότητα εικόνας που είχε ποτέ η ταινία στα 70 χρόνια ιστορίας της.

Ταυτόχρονα, η συλλεκτική αυτή έκδοση θα παρέχει αρκετά extras: ένα βιβλίο 48 σελίδων για την ταινία - με την αναπαραγωγή του αυθεντικού προγράμματος που δινόταν το '41 στα σινεμά, καρτ ποστάλ που κοσμούσαν τα λόμπι των κινηματογράφων, fax και memos που αντάλλαζε το στούντιο με τον Γουέλς κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Ταυτόχρονα θα περιέχει ένα ξεχωριστό DVD με το υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ «The Battle Over Citizen Kane», καθώς και τη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα κι ΕΜΜΥ παραγωγή του ΗΒΟ «RKO 281», μία τηλεταινία που αφηγείται την αντίδραση του μεγαλοεκδότη Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, του οποίου η ζωή αποτέλεσε την έμπνευση για τον μεγαλομανή Κέιν.

Ανυπομονούμε...