Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Petit Plan - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

στα 10

Το Petit Plan: Europa - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για 4η χρονιά μεταξύ 16 - 20 Οκτωβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, που περιλαμβάνει 80 ευρωπαϊκές ταινίες μικρού μήκους, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Petit Plan - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για τέταρτη χρονιά

Το Petit Plan: Europa IV μεγαλώνει και εγκαινιάζει το Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το HEAD - Genève (Πανεπιστήμιο Art & Design της Γενεύης).

Στην τέταρτή του χρονιά το Petit Plan: Europa IV - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους έχει ετοιμάσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών, με 10 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, ταινίες με επίκεντρο τη γυναίκα, ιστορίες που μιλούν για θέματα όπως οι ανισότητες και η τοξική αρρενωπότητα, φοιτητικές ταινίες μικρού μήκους κ.λπ.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

petit plan

Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας Μικρού Μήκους

Το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών θα περιλαμβάνει 27 ταινίες μικρού μήκους από 13 διαφορετικές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας θα απονείμουν μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών της Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α), τον οποίο θα εκπροσωπήσουν οι: Αγγελική Πανταζή, Αντώνης Βιντζηλαίος, Γιάννης Μαντζούκας, Δήμητρα Γεροντίδη, Μάρκος Μπούσιος, Μένια Παρασκευοπούλου, Μιχάλης Μπασιάς, Πάνος Μάρκου, Σοφία Δάρα.

Βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών

26 ευρωπαϊκές παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών - #ThisIsEU απονέμεται στην ταινία που αναδεικνύει ζητήματα που εμπίπτουν σε Ευρωπαϊκές αξίες, όπως η βιωσιμότητα, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

Το Petit Plan: Europa IV έχει τη χαρά να προβάλει 19 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ελληνικών ταινιών θα προβληθεί και με υπότιτλους στα ελληνικά για άτομα με δυσκολίες ακοής.

Τα βραβεία #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών και Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους θα αποφασίσει και απονείμει μια τριμελής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τις (αλφαβητικά):

  • Χρυσούλα Κοροβέση: Animator, Σκηνοθέτις. Από το 2014 διατηρεί μαζί με τον Μάριο Γαμπιεράκη το δημιουργικό γραφείο Μαύρα Γίδια. Το «Καναρίνι» (2021), η πρώτη τους ταινία animation μικρού μήκους, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα του ANIMASYROS, Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων 2022.
  • Αφροδίτη Μπιτζούνη: Σκηνοθέτις, Animator. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες animation μικρού μήκους «Love is fear» και «Lament». Το 2023 δημιούργησε τα γραφικά για δυο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» και «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης - Να κοιμάμαι στο στήθος του».
  • Μαριάννα Οικονόμου: Σκηνοθέτις, Παραγωγός. Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής καθώς και σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. Η ταινία της «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

petit plan

Για μια ακόμη χρονιά μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία στο Διαγωνιστικό Τμήμα για το Βραβείο Μαθητικού Κοινού, ενότητα που αποτελείται από 7 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε ειδική σχολική προβολή, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Στο φετινό πρόγραμμα του Petit Plan: Europa IV θα προβληθεί η νορβηγική νεανική ταινία «Los Bando», με φεστιβαλική διαδρομή και βραβεία σε Φεστιβάλ Νεανικού Κινηματογράφου.

Τέλος, σε συνεργασία με το HEAD - Genève, το Πανεπιστήμιο Art & Design της Γενεύης, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα των πιο πρόσφατων σπουδαστικών τους ταινιών, που έχουν διακριθεί διεθνώς.

Το Petit Plan: Europa IV - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιείται με τη συνεργασία: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ινστιτούτο Θερβάντες, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, HEAD - Genève (Haute école d'art et de design), Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Antivirus.

Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και είναι με ελεύθερη είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο site του φεστιβάλ και να ακολουθήσετε την σελίδα του στο Facebook.

petit plan