Buzz

Πέθανε ο Νίκος Φώσκολος

στα 10

Ενας από τους πιο πετυχημένους σεναριογράφους και σκηνοθέτες του ελληνικού εμπορικού σινεμά (και της τηλεόρασης) πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών.

Πέθανε ο Νίκος Φώσκολος

Εχει υπογράψει μερικές από τις ταινίες που γεμίζουν εδώ και χρόνια το πρόγραμμα της τηλεόρασης, έχοντας γεμίσει πριν από χρόνια ασφυκτικά τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Εχει σκηνοθετήσει μεγάλους σταρ του ελληνικού σινεμά σε ταινίες που έμειναν κλασσικές. Με τον τρόπο τους. Πολλές για την επιτυχία τους, άλλες για την υπερβολή και την λαϊκίστικη νοοτροπία τους. Μερικές όπως η «Υπολοχαγός Νατάσα», που για δεκαετίες υπήρξε η πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του Ελληνικού σινεμά και για τα δύο.

Το σινεμά του Νίκου Φώσκολου υπήρξε φτιαγμένο για τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή του γούστου του μεγάλου κοινού, αλλά πάντα είχε στο νου του να προσφέρει διασκέδαση.

Ο ίδιος ξεκίνησε σαν καλλιτεχνικός συντάκτης, και κριτικός κινηματογράφου σε Αθηναϊκές εφημερίδες πριν αρχίσει να γράφει θεατρικά έργα και σενάρια για το σινεμά. Σαν σκηνοθέτης υπέγραψε ταινίες όπως το «Ορατότης Μηδέν», «Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω», «Κοινωνία Ωρα Μηδέν», «Υπολοχαγός Νατάσα», «17 Σφαίρες για Εναν Άγγελό».

Δούλεψε επίσης σταθερά στην τηλεόραση, υπογράφοντας σειρές όπως «ο Αγνωστος Πόλεμος», «η Κραυγή των Λύκων» και cult πλέον καθημερινές σαπουνόπερες για την ιδιωτική πλέον τηλεόραση όπως το «Καλημέρα Ζωή» και «η Λάμψη».