Φεστιβάλ / Βραβεία

To 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι εδώ

στα 10

Με 48 ταινίες, τις περισσότερες σε πανελλήνια πρώτη προβολή, έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από τις 5 έως και τις 14 Φεβρουαρίου, διαδικτυακά και δωρεάν για όλους.

Flix Team
To 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι εδώ

Διαδικτυακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας θα διεξαχθεί φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από τις 5 έως και τις 14 Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση όμως πως θα διεξαχθεί και με φυσική παρουσία από τις 7 έως τις 16 Μαΐου του 2021, με σκοπό να προβληθεί το πρόγραμμά του, ελληνικό και διεθνές, και στις αίθουσες των 9 πόλεων του δικτύου του (Καλαμάτα, Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο, Ακράτα) αλλά και να απονεμηθούν τα καθιερωμένα βραβεία.

Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου: «Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που παραδοσιακάφιλοξενείτο στις αίθουσες 9 πόλεων κάθε Ιανουάριο, θα πραγματοποιηθείστο Διαδίκτυο με όλη τη ποικιλομορφία του, και θα επισκεφθεί τους θεατέςστο σπίτι τους, επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική του εμβέλεια. Αυτό πουτώρα οργανώνεται διαδικτυακά, είναι προπομπός του Φεστιβάλ που ελπίζουμενα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία τον Μάιο. Οι ταινίες πουεπιλέχθηκαν για το φετινό Φεστιβάλ, όχι μόνο αντικατοπτρίζουν μίαπρωτοτυπία και αισθητική αριστεία, αλλά προσφέρουν πολλές διαφορετικέςπολιτιστικές και κοινωνικές εμπειρίες και απόψεις. 52 σκηνοθέτες από 29χώρες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα και μας καλούν να ανοίξουμε ταμάτια μας στον κόσμο, έτσι όπως αυτοί τον έχουν αντιληφθεί καιαποτυπώσει, άλλοτε σκληρά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτεμε κριτική και άλλοτε με συμπάθεια».

Η Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, συμπληρώνει:«Είμαστε ευτυχείς γιατί κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε μία υπέροχησυνεργασία με το φεστιβάλ ΖΙΝΕΒΙ. Επίσης, μια ιδιαίτερη μνεία στο τόσοιδιαίτερο και πολύ σημαντικό μόνιμο αφιέρωμα του φεστιβάλ με τηνθεματική της Ισότητας, για το οποίο έχουμε θεσπίσει 2 βραβεία, για τοκαλύτερο Ελληνικό και το καλύτερο Ξένο ντοκιμαντέρ, με Διεθνή ΚριτικήΕπιτροπή. Όπως όλοι ξέρουμε, και δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερνά, ταθέματα της ισότητας δεν έχουν λυθεί. Καλούμε λοιπόν τους Έλληνες καιΕλληνίδες δημιουργούς να ανακαλύψουν τα προβλήματα που κρύβονταιεπιμελώς και περιμένουν την ευαισθησία, διεισδυτικότητά και καλλιτεχνικήπροσέγγιση για να αποκαλυφθούν σαν τους κρυμμένους θησαυρούς. Γιατί κάθεπροσέγγιση της αλήθειας είναι ένας ακόμα θησαυρός».

Unblock Cuba 607

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα αφιερώματα «Διεκδικώντας την Ελευθερία» και «Ισότητα των Φύλων».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα προβληθούν 13 ταινίες ξένων σκηνοθετών. Δεκατρείς ξεχωριστές ιστορίες κοινωνικοπολιτικών γεγονότων που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Ιστορίες που θα μας ταξιδέψουν σε διάφορες γωνιές της Γης, από την Χιλή στην Παπούα Νέα Γουινέα, από την Μπουρκίνα Φάσο στην Κούβα, από τη Σρι Λάνκα στην Αρμενία, από την Ισπανία του Φράνκο στην Ελλάδα της Κατοχής.

Οι πολυβραβευμένες αυτές ταινίες αφηγούνται με μοναδικό τρόπο ιστορίες γηγενών για τη Φύση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Πολιτισμό. Πρόκειται για ιστορίες χαμένων ζωών και εξεγέρσεων, συρράξεων και ηρωισμού, καταπάτησης ελευθερίων και αξιοπρέπειας, ταινίες που γιορτάζουν την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και την ανθεκτικότητα μπροστά στην όποια αδικία. 
Μερικές από τις πανελλήνιες πρεμιέρες που θα δούμε είναι:

Bloodless - The Path to Democracy («Χωρίς σταγόνα αίμα») των Bared Maronian και Silva Basmajian. Πρόκειται για ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται την Άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.
Fixed Shot-100 Recordings around Dignity Square του Cristián Pérez Reyes. Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια της μεταπολίτευσης της.
Lost Lives («Χαμένες Ζωές») των Michael Hewitt και Dermot Lavery. Ένα φιλμ εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις συνθήκες κάθε θανάτου την περίοδο των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία (1968-1998).
Unblock Cuba του Sergio Gregori Marugán. Ένα πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής.

Being Erico

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Ισότητα των Φύλων, θα προβληθούν 7 ταινίες που συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο, με στόχο να μας οδηγήσει σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση.

Σε πανελλήνια πρώτη προβολή θα δούμε τις ταινίες:

Being Eriko του Jannik Splidsboel. Μια ματιά στην ταλαντούχα Γιαπωνέζα πιανίστρια, Eriko Makimura, της οποίας η τέχνη και οι συναυλίες ενώνουν το γκροτέσκο με το αψεγάδιαστο και το ευαίσθητο.

The New Abolitionists, της Christina Zorich. Στο πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ (έχει αποσπάσει 16 βραβεία), η σκηνοθέτιδα Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, την αποκατάσταση και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
March for Dignity («Πορεία αξιοπρέπειας») του John Eames. Η ταινία, που έχει λάβει 7 βραβεία, ακολουθεί μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στην προσπάθειά της να διεξάγει το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Στην διάρκεια του διαδικτυακού φεστιβάλ θα λάβει χώρα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διεκδικώντας την ελευθερία - Πολεμικοί ανταποκριτές» με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, δημοσιογράφων- πολεμικών ανταποκριτών, μεταξύ των οποίων η Αμερικανή Iara Lee, ακτιβίστρια και σκηνοθέτης, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Photographer of war” Boris Benjamin Bertram από την Δανία, και η Nitza Kakoseos Dominguez, από την Σουηδία σκηνοθέτης/δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» Νίκος Μεγγρέλης. Στην συζήτηση θα συμμετέχει και επιτροπή φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές.

Για να παρακολουθήσετε το online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μπορείτε να κάνετε τώρα την προεγγραφή σας: Επισκεφθείτε το site του Φεστιβάλ, πατήστε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και πατήστε Εγγραφή. Μην ξεχάσετε για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, η κάθε ταινία προβάλλεται για 24 ώρες και είναι διαθέσιμη μέχρι τις 200 θεάσεις.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2021