Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2020: Eναρξη με θάλασσες και λαβύρινθους

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου υπόσχεται τον γύρο του κόσμου σε 11 ημέρες πλούσιου προγράμματος ταινιών τεκμηρίωσης και εκπαιδευτικών δράσεων.

Flix Team
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2020: Eναρξη με θάλασσες και λαβύρινθους

Με το βιογραφικό «Dolphin Man» πάνω στη ζωή και το έργο του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, τιμημένο με τα βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ελληνικού Σινεμά του Λος Aντζελες, εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Πάντα στην έδρα του την Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου της πόλης, όπου και θα «τρέξουν» όλες οι προβολές της διοργάνωσης, με δωρεάν είσοδο.

Παρών τη βραδιά της έναρξης θα είναι και ο σκηνοθέτης του φιλμ, Λευτέρης Χαρίτος, όπως και ο Δημήτρης Αθανίτης, δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ-οδοιπορικού στις διασημότερες στοές του κέντρου της Αθήνας με ξεναγό τον Κώστα Καζανά και τίτλο «Λαβύρινθος», που θα παρουσιαστεί το ίδιο απόγευμα (οι προβολές του φεστιβάλ ξεκινούν από το μεσημέρι της Παρασκευής), ενώ η εναρκτήρια βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία «Βιολοντσέλο Σόλο» με την Μελίντα Κωνσταντινίδη από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την τάξη βιολοντσέλου του Διονύση Κοτταρίδη.

Dolphin Man 607 Dolphin Man

Για περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site ή την επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι Λευτέρης Χαρίτος και Δημήτρης Αθανίτης είναι δύο μόνο από τους 16 Έλληνες κινηματογραφιστές που θα βρεθούν στην Καλαμάτα για την παρουσίαση των μικρού ή μεγάλου μήκους ταινιών τους για το επόμενο γιορτινό 10ήμερο.

λαβύρινθος Λαβύρινθος

Τη λίστα συμπληρώνουν η Ελίζα Σόρογκα με τις «Ρίζες», η Χαρά Μπουργάνη με το «Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά», ο Γιώργος Δανόπουλος με τη «Ρίτα», ο Πάνος Δεληγιάννης με τους «Ευτυχισμένους Πρίγκηπες», ο Νίκος Κοντιζάς με το «Φως», η Δήμητρα Ζήρου με το «Sudamerica – Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής», η Νατάσσα Ιατροπούλου με τα «Βαπόρια της Θείας Νέλλης», η Πέγκυ Ζούτη με τη «Νέα Εποχή», η Χαρά Φράγκου με το «Η Στιγμή Σου στη Ζωή Μου», ο Νίκος Χαντζής με το «Music for Ordinary Life Machines», η Έφη Σιαλευρή με το «Βάλσαμο», ο Χρήστος Πυθαράς με το «Σόπι – Μια ημέρα Ακόμη», ο Θάνος Λυμπερόπουλος με το «Ο Κόσμος Μου» και ο Σταύρος Ψυλλάκης με το «Για Χωρίς Λόγους, Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη».

Μανιάτης Για Χωρίς Λόγους, Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη

Κι όλοι οι παραπάνω χωρίς να υπολογίζουμε την παρουσία του παραγωγού και σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, ο οποίος επιμελείται ενός κινηματογραφικού σεμιναρίου για τους κατοίκους της πόλης, ή την ειδική προβολή δύο ταινιών της συνιδρύτριας του ΦΝΠ Κλεώνης Φλέσσα, του «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων» (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας) και του «Χρήστος Ρηγανάς, Της Σμίλης Γραφήματα» (προβολή στην τελετή λήξης, τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

Από το δε ξένο πρόγραμμα, που μετρά 49 συνολικά ταινίες, 14 δημιουργοί θα αφιχθούν στο φεστιβάλ για τη σύσταση των δικών τους έργων, ανάμεσά τους οι Ολλανδοί Γιομπ Τίκελμαν και Χιάλμαρ Τίμλμερ με το «Mrs. Faber», πορτρέτο ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα, οι Ομάρ Σαλάς και Ρόμπερτ Ντόμπε από τη Γερμανία με το «Starting with Fragments», ντοκιμαντέρ έρευνας γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Ταμέρ Αλαουάμ στη Συρία, οι Νικολά και Στεφάν Ιμπέρ Μπλι από το Λουξεμβούργο με το «Zero Impunity», πάνω στην ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, ή ο Ιταλός Ρενάτο Λισάντι με το «Il Pittore della Tenda», που αφηγείται την ιστορία ενός Σικελού αγρότη που χρησιμοποιεί το ζωγραφικό του ταλέντο ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στη Μαφία.

Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2020 εδώ

Faber Mrs. Faber

Μια μεγάλη ποικιλία επίκαιρων ή διαχρονικών θεμάτων υπόσχεται και το φετινό lineup των 96 συνολικά τίτλων.

«Με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, τα αφιερώματα, τα σεμινάρια, τις συζητήσεις, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου γίνεται ο καθρέπτης των καιρών, της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας», τονίζει άλλωστε η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Τζίνα Πετροπούλου, θυμίζοντας πως «το ντοκιμαντέρ μιλάει μια παγκόσμια γλώσσα και είναι ένα δημοφιλές μέσο σύγχρονης τέχνης που σπάει τα εμπόδια των λαών, υπογραμμίζοντας τις αξίες, τα συναισθήματα και τις λαχτάρες που μοιράζονται τα ανθρώπινα όντα. Πολλές σημαντικές ταινίες προκαλούν την σκέψη, ακονίζουν τηναισθητική, ευαισθητοποιούν την καρδιά».

Female Pleasure 607 Female Pleasure

Εμείς, από τη μεριά μας, να θυμίσουμε πως το φετινό πρόγραμμα του ΦΝΠ, μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί και σε άλλες οκτώ πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Aργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο), συνοδεύει ένα πυκνό πλέγμα παράλληλων εκδηλώσεων. Όπως το ειδικό αφιέρωμα στο περιβάλλον σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Βλαντ Σόκιν με 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής». Το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Ιάρα Λι, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον βραβευμένο Ολλανδό κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Ρόμπουτ. Καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια κατασκευής σπονδυλωτής ταινίας (υπό την καθοδήγηση του κ. Ρόμπουτ, με ομάδα φοιτητών της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ), παραγωγής έργων video art (από την Ιάρα Λι, με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών), μοντάζ (από τον Βούλγαρο κινηματογραφιστή Ντίμο Πέτκοφ), stop motion animation (από τον Τόμας Κούνστλερ, με μαθητές δημοτικού και γυμνασίου) και δημιουργίας βίντεο με κινητό τηλέφωνο (από τη ΣτεφανίαΧαρίτου).


Για περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site ή την επίσημη σελίδα του στο Facebook.

καλαμάτα