Μέχρι την Αμοργό με οδηγό το ντοκιμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα «Πάρβας, Αγονη Γραμμή»

BUZZ 24 MAR  /  Μανώλης Κρανάκης

Το ντοκιμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα από το 2008 διατίθεται online για όλους, ένα ταξίδι μέχρι την Αμοργό που δεν κοίταξες ποτέ.

Μακριά από το... απέραντο γαλάζιο της διασημότερης ταινίας που γυρίστηκε στα νερά της Αμοργού, το ντοκιμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα αποτυπώνει με ένα καθησυχαστικό αλλά και επείγον τρόπο το σήμερα της Αμοργού, μιας πανέμορφης γωνιάς του Αιγαίου που παραμένει ζωντανή με το δικό της τρόπο ακόμη κι όταν τα δρομάκια της είναι άδεια από τουρίστες και οι παραλίες της αντηχούν μόνο την απέραντη μοναξιά της νησιωτικής Ελλάδας.

Ηρωας μιας καθημερινότητας που μοιάζει ξένη σε όποιον δεν έζησε ποτέ χειμώνα σε νησί, ο Δημήτρης Γιαννάκος (πιο γνωστός σε όλους ως Πάρβας), αγέραστος ιδιοκτήτης ενός καφενείου που μένει ανοιχτό ακόμη κι όταν η χώρα του νησιού δεν έχει παρά ελάχιστους «πελάτες», διασχίζει τις τέσσερις εποχές της Αμοργού σε μια πορεία που θα τον βρει να αποχωρίζεται τον τόπο του, αφού πρώτα θα τον συστήσει στον θεατή με μια διάθεση φιλοξενίας σχεδόν πρωτόγνωρη, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με εκείνη τη σιωπή που λέει περισσότερα.

πάρβας

πάρβας

Από τον βαρύ χειμώνα μέχρι την άνοιξη των πρώτων ζεστών ημερών και το καυτό καλοκαίρι που φέρνει το μελαγχολικό φθινόπωρο, ο Γεράσιμος Ρήγας καταγράφει με την καμερά του ένα ολόκληρο χρόνο αγωνίας, ακολουθώντας το αργό ρυθμό της κίνησης του Πάρβα για να αναδείξει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο μια άγονη γραμμή ζωής που διέπεται από τους δικούς της κανόνες - σκληρούς σαν αυτούς της φύσης, αδέκαστους σαν αυτούς των γηρατειών, ανθρώπινους σαν αυτούς που έχουν το προνόμιο να ακολουθούν οι νησιώτες.

Μελαγχολικό δοκίμιο πάνω στο θάνατο, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στη ζωή που συνεχίζεται ερήμην των ανθρώπων, ένα από τα ωραιότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ για τα νησιά που δεν θα επισκεφθούμε ποτέ - όσες φορές κι αν βρεθούμε εκεί.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Πάρβας Αγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα:


Πάρβας, Αγονη Γραμμή | Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ρήγας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γεράσιμος Ρήγας | Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου |Ηχος: Κώστας Βαρυμποπιώτης | Μουσική: Νίκος Κυπουργός | Παραγωγός: Γεράσιμος Ρήγας | Συμπαραγωγή: ΣΚΑΪ Τηλεόραση. Με την ενίσχυση του ΕΚΚ | 35mm, Εγχρωμο, 75', 2008

Πάρβας

#menoumespiti - Διαβάστε εδώ όλες τις προτάσεις του Flix τις μέρες της καραντίνας

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.