Φεστιβάλ / Βραβεία

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2015: Σινεμά του κόσμου με κέντρο την Ευρώπη

στα 10

Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ανοίγει τις πόρτες του σε πρεμιέρες, αφιερώματα και ένα κόσμο γεμάτο σινεμά.

Flix Team
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2015: Σινεμά του κόσμου με κέντρο την Ευρώπη

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει για 28η χρονιά από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, πιστό στις θεματικές που εδώ και χρόνια προτάσσει ως μια μείξη ανάμεσα στη σύγχρονη παραγωγή και την ιστορία του κινηματογράφου.

The Treasure 607 Σκηνή από το Θησαυρό του Κορνέλιου Πορουμποίου

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 11 ταινίες που δεν έχουν εξασφαλίσει κινηματογραφική διανομή. Αναμεσά τους ο «Θησαυρός» του Κορνέλιου Πορουμποίου, το «The Wednesday Child» της Λιλι Χορβάτοβα, το «Babai» του Βισάρ Μορίνα, το «L' Ombre des Femmes» του Λουί Γκαρέλ, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Κυπαρίσσι του Βυθού» του Νίκου Κορνήλιου και οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου. Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή. Όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Invisible 607 1 O Γιάννης Στάνκογλου στο «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν ταινίες σε πρώτη προβολή από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, αφιερώματα στους Ορσον Γουέλς, Μπερνάρ Ταβερνιέ, Τζον Κασσαβέτη και Βασίλη Βαφέα, ένα πρωτότυπο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, με 8 επιφανή μέλη της να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία. Το καθιερωμένο αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά θα πσρουσιάσει φέτος τους Αιγυπτιώτες Κινηματογραφιστές που σφράγισαν με τις ταινίες τους τον εγχώριο κινηματογράφο.

Οπως κάθε χρόνο, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εισιτήρια μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2015