Buzz

Πάμε Παρίσι με το CineDoc!

στα 10

Μπορεί φαινομενικά ο Λακάν να μην έχει την παραμικρή σχέση με την Κατρίν Ντενέβ, στον κόσμο όμως του CineDoc δύο ντοκιμαντέρ για τη ζωή δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων δεν είναι παρά μια καταπληκτική ευκαιρία για να κλείσουμε ένα ραντεβού στο Παρίσι!

Flix Team
Πάμε Παρίσι με το CineDoc!

To Δεκέμβριο, το CineDoc συνεχίζει τις επιτυχημένες προβολές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και - απόλυτα εναρμονισμένο με το χώρο φιλοξενίας του - πηγαίνει αυτή τη φορά μια βόλτα στο Παρίσι.

Eκεί θα συναντήσει δύο από τους πιο εκλεκτούς κατοίκους του: τον «μοντέρνο» της ψυχανάλυσης Ζακ Λακάν, λύνοντας το μυστήριο γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του και τη θρυλική Κατρίν Ντενέβ, κλέβοντας στιγμές λάμψης από το επαναστατικό πέρασμα της από τη μεγάλη οθόνη.

Σε δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν αντίστοιχα στις 12 και στις 19 Δεκεμβρίου, με έντονο γαλλικό άρωμα και μια αποκαλυπτική ματιά στο σύμπαν της παρισινής διανόησης και του glamour της κινηματογραφικής βιομηχανίας του 20ου αιώνα.

2

To «Ραντεβού με τον Λακάν» («Rendez-vous Chez Lacan») του Ζεράρ Μιλέρ του 2011 εμβαθύνει σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20αιώνα, τον ψυχαναλυτή Ζακ Λάκαν, και μέσα από μαρτυρίες συνεργατών, ασθενών, μαθητών αλλά και πλούσιου αρχειακού υλικού προσπαθεί να δικαιώσει την αμφιλεγόμενη φήμη που άφησε πίσω του ο «μοντέρνος» της ιστορίας της ψυχανάλυσης. Ο Ζεράρ Μιλέρ που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ ήταν μαθητής του Λυκείου όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον Λακάν, την εποχή που ο αδερφός του Ζακ-Αλέν Μιλέρ ήταν ένας από τους πιο πιστούς μαθητές του ψυχαναλυτή, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα παντρευόταν την κόρη του Λακάν, Τζουντίθ. Δηλώνοντας το θαυμασμό του για τον Λακάν ο Ζεράρ Μιλέρ δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το πώς αποφάσισε να γυρίσει αυτό το ντοκιμαντέρ: «Ο Λακάν ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Εκανα αυτήν την ταινία ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν γι' αυτόν και το έργο του.»

Το «Ραντεβού με τον Λακάν» προβάλλεται την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής.

2

To ντοκιμαντέρ «Catherine Deneuve, Belle et Bien Là» της Αν Αντρέ του 2009 κοιτάζει πίσω από το μύθο της Κατρίν Ντενέβ, της μεγαλύτερης σταρ που γνώρισε ποτέ το γαλλικό σινεμά, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή και την καριέρα της, αλλά και διασχίζοντας ταυτόχρονα όλη την ιστορία του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, προσφέροντας όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους η Ντενέβ επηρέασε όλοκληρο τον κόσμο του θεάματος στον 20ο αιώνα.

Το «Catherine Deneuve, Belle et Bien Là» προβάλλεται την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του CineDoc.