Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2018: Oι Τζόντι Φόστερ & Τζένιφερ Λόρενς θα παρουσιάσουν το Οσκαρ Α' Γυναικείου

στα 10

Mε τον Κέισι Αφλεκ να αποχωρεί από την ρόλο του παρουσιαστή (κάτω από την πίεση των #metoo κατηγοριών του), δύο γυναίκες αναλαμβάνουν να δώσουν το Οσκαρ φέτος στην καλύτερη συνάδελφό τους.

Oscars 2018: Oι Τζόντι Φόστερ & Τζένιφερ Λόρενς θα παρουσιάσουν το Οσκαρ Α' Γυναικείου

Παραδοσιακά, η καλύτερη περσινή ηθοποιός παραδίδει την επόμενη χρονιά το Οσκαρ στον καλύτερο άντρα ηθοποιό. Κι αντίστροφα. Μην περιμένετε όμως φέτος τον Κέισι Αφλεκ, ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου πέρσι (για τον ρόλο του στο «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα»), να ανέβει στη σκηνή για να παρουσιάσει το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου. Πολλά έχουν αλλάξει από πέρσι.

Εδώ παρακολουθείτε ζωντανά μαζί με το Flix την 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ από το Dolby Theater του Χόλιγουντ.

Σε μία έξυπνη κίνηση τακτικής (γιατί να εμφανιστώ και να ρίξω ξανά λάδι στη φωτιά;) ο Αφλεκ δήλωσε ότι «δεν θέλει η παρουσία του στην σκηνή να κλέψει το ενδιαφέρον από την νίκη της φετινής υποψήφιας». Στην πραγματικότητα, φυσικά και δε θέλει να απαντήσει σε καμία ερώτηση στο κόκκινο χαλί, ή να ξεκινήσει κανένας θόρυβος στα social media που θα φέρει ξανά στην επιφάνεια κάτι που αν είχε ανακαλυφθεί τους προηγούμενους μήνες κι όχι έναν χρόνο πριν, πολύ απλά θα του είχε στερήσει όχι μόνο το Οσκαρ, μα πιθανότατα και την καριέρα του.

Διαβάστε αναλυτικά: Καμία έκπληξη: O Κέισι Αφλεκ δεν θα παρουσιάσει το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου στη φετινή απονομή

Casey Affleck 607

Για την ιστορία στη διάρκεια της περασμένης οκσαρικής περιόδου ο Αφλεκ κράτησε το στόμα του κλειστό και το Χόλιγουντ λίγο πολύ αποσιώπησε την υπόθεση του οικονομικού συμβιβασμού που είχε κάνει με την παραγωγό Μέγκ Γουάιτ και την διευθυντή φωτογραφίας Μαγκνταλένα Γκόρκα για την ανάρμοστη συμπεριφορά του στα γυρίσματα του «I'm Still Here».

Οι δυο γυναίκες είχαν μιλήσει για συστηματική λεκτική βία και σεξουαλική παρενόχληση με τον Αφλεκ να προτρέπει το συνεργείο να τις αποκαλεί «αγελάδες» να τους συμπεριφέρεται άσχημα –ακόμη και να τους δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα- ενώ η Γκόρκα είχε καταθέσει ότι ένα βράδυ ξύπνησε βρίσκοντας τον Αφλεκ στο κρεβάτι της με τα εσώρουχά του και την αναπνοή του να μυρίζει αλκοόλ.

Brie Larson Casey Affleck 607

Κι αν πέρσι το #metoo κίνημα δεν είχε ξεσπάσει με τέτοια ωστική δύναμη, υπήρξε μία γυναίκα που δεν το έκανε εύκολο στον Αφλεκ: η Μπρι Λάρσον (νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς για το «Δωμάτιο») του είχε παραδώσει στεγνά, ψυχρά το Οσκαρ, δεν τον είχε καν κοιτάξει, δεν είχε χειροκροτήσει το λόγο του. Η φωτογραφία τους να αποχωρούν από τη σκηνή χωρίς καμία επικοινωνία είχε κάνει το γύρο των social media.

Πάντως, η Ακαδημία βρήκε λύση στην άδεια θέση παρουσιαστή του Α' Γυναικείου, βάζοντας δύο γυναίκες να αναλάβουν το ρόλο: τις Τζένιφερ Λόρενς και Τζόντι Φόστερ, οι οποίες αποτελούν αρκετά ηχηρές φωνές στα gender θέματα της βιομηχανίας.

Jennifer Lawrence Jodie Foster 607

Σε αυτή την περίπτωση εμείς θα θέλαμε να δούμε επί σκηνής 3, 4, 5 ή και περισσότερους (έτσι, ως δήλωση) άντρες ηθοποιούς (και υπάρχουν αρκετοί) που έχουν σταθεί με τόλμη και έχουν υποστηρίξει δημόσια τις γυναίκες συναδέλφους τους. Μόνο και μόνο για να φανεί ότι σε αυτό τον αγώνα οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους, έχουν στο πλευρό τους όλους τους αξιοπρεπείς άντρες της βιομηχανίας - Μαρκ Ράφαλο, Ράιαν Γκόσλινγκ, Ράιαν Ρέινολντς, Τομ Χάρντι, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κρις Χέμσγουορθ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Αστον Κούτσερ, Πάτον Οσβαλντ (για να μην πιάσουμε και σκηνοθέτες, σεναριογράφους όπως οι Ααρον Σόρκιν και Τζαντ Απαταου) για να ονομάσουμε μερικούς από τους άντρες φεμινιστές του Χόλιγουντ.

Αυτό, θα ήταν μία πάρα πολύ ωραία κίνηση.


Η 90ή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 4 (προς ξημερώματα 5) Μαρτίου από το COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 2HD, με σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή θα προβληθεί με υπότιτλους τη Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Ως τότε, μη χάσεις 85 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, για να απολαμβάνεις όλο το μήνα τη μαγεία των OSCAR.

Oscars 2018 Poster

Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ