Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2013: Πώς να ευχαριστήσετε την μαμά σας, τον μπαμπά σας και τη Ακαδημία - αν κερδίσετε ποτέ Οσκαρ!

στα 10

Βασισμένη πάνω σε 200 ευχαριστήριους οσκαρικούς λόγους από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα, μια πρωτότυπη έρευνα αναλύει ποιούς ευχαριστούν περισσότερο οι βραβευμένοι, ποιες είναι οι κινήσεις που συνοδεύουν την απονομή του Οσκαρ και σας προκαλεί να γράψετε το δικό σας ευχαριστήριο λόγο - αν ποτέ κερδίσετε κάποιο Οσκαρ!

Oscars 2013: Πώς να ευχαριστήσετε την μαμά σας, τον μπαμπά σας και τη Ακαδημία - αν κερδίσετε ποτέ Οσκαρ!
Η Τζούλια Ρόμπερτς στο διάσημο ευχαριστήριο λόγο της όταν παρέλαβε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Εριν Μπρόκοβιτς».

To Thank the Academy δεν είναι μόνο ένα αστείο site. Δηλαδή είναι κατά κύριο λόγο αστείο, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια σοβαρή - επιστημονικού επιπέδου - μελέτη γύρω από τους ευχαριστηρίους λόγους των βραβείων Οσκαρ. Που κατά βάση είναι αστείοι, ή συγκινητικά αστείοι και οι οποίοι, αν είναι καλοί είναι πολύ καλοί και αν είναι μέτριοι απλά δεν... βλέπονται.

Αλλοι έχουν μείνει στην ιστορία, άλλοι έχουν κοπεί από την παραγωγή λόγω... φλυαρίας, άλλοι έχουν πνιγεί μέσα σε λυγμούς (αληθινούς ή... τεχνητούς). Και άλλοι υπήρξαν τα απόλυτα highlights της εκάστοτε τελετής.

Σε κάθε περίπτωση οι ευχαριστήριοι λόγοι των Οσκαρ έχουν εισβάλλει άθελα ή ηθελημένα μέσα στην (ποπ) σύγχρονη κουλτούρα, με το «Θέλω να ευχαριστήσω τη μαμά μου και τον μπαμπά μου...» να είναι πλέον συνώνυμο κάθε βράβευσης, ιδιωτικής ή δημόσιας. Πόσες όμως φορές ευχαρίστησαν όντως τη μαμά τους οι βραβευμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες των τελευταίων 60 χρόνων; Και ποιος είναι ο άνθρωπος που έχουν ευχαριστήσει πιο πολύ σε αυτήν την περίοδο; Και ποιοί από αυτούς προσπάθησαν λίγο παραπάνω για να αναγκάσουν τους καλεσμένους των Οσκαρ και το τηλεοπτικό κοινό να συγκινηθεί;

Ολες οι απαντήσεις βρίσκονται στο Thank the Academy, την έρευνα που βασίστηκε σε 200 ευχαριστήριους λόγους ηθοποιών και σκηνοθετών από το 1953 μέχρι και το 2012 για να αποδείξει πως ο πραγματικός νικητής ενός Οσκαρ είναι και αυτός που θα καταφέρει να κατέβει από τη σκηνή κρατώντας το αγαλματάκι, έχοντας πριν αφήσει γερά το στίγμα του στην τελετή.

1

Αναλυτικά μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά της έρευνας:

  • 40% ευχαρίστησαν την Ακαδημία.
  • 48% ευχαρίστησαν την οικογένειά τους.
  • 61% ευχαρίστησαν την ομάδα της παραγωγής της ταινίας για την οποία βραβεύθηκαν.
  • Ο μέσος χρόνος ενός ευχαριστήριου λόγου αυξήθηκε από 44 δευτερόλεπτα που ήταν το 1960 σε 1 λεπτό και 57 δευτερόλεπτα που ήταν το 2012.
  • 21% των ηθοποιών έχουν δακρύσει κατά τη διάρκεια του λόγου τους.
  • 79% των λόγων τελειώνουν λέγοντας «Ευχαριστώ».
  • 31% των γυναικών ηθοποιών ευχαριστούν τις μαμάδες τους (το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 26%)
  • 23% των ανδρών ηθοποιών ευχαριστούν τους μπαμπάδες τους (το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι 24%)
  • 3% ηθοποιών και σκηνοθετών ευχαριστούν «όλους».
  • 5% ηθοποιών και σκηνοθετούν ευχαριστούν το «Θεό».
  • Ο άνθρωπος που έχει δεχθεί τα περισσότερα ευχαριστήρια τα τελευταία εξήντα χρόνια είναι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για τους οσκαρικούς ευχαριστήριους λόγους (π.χ. πως κρατάνε το αγαλμάτακι οι άνδρες και πώς οι γυναίκες, ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν αναφερθεί περισσότερο σε αυτούς, ποιοι λόγοι κόπηκαν από την παραγωγή κλπ), επισκεφθείτε το Thank the Academy, στο οποίο θα βρείτε και βίντεο με τους διασημότερους ευχαριστήριους λόγους αλλά και μια εφαρμογή για να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας λόγο...

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.

Tags: Oscars 2013