Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 1935 ήταν η προηγούμενη φορά που τα Οσκαρ... κόντεψαν να δοθούν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Αντζελες

στα 10

Συνέβη μια νύχτα...

Το 1935 ήταν η προηγούμενη φορά που τα Οσκαρ... κόντεψαν να δοθούν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Αντζελες

Η φετινή, 93η τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ που θα γίνει την Κυριακή, 25 Απριλίου, θα είναι διαφορετική. Κυρίως, δεν θα τελεστεί, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, στο Dolby Theatre, που κρίθηκε ακατάλληλο για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, με επίκεντρο το Union Station, τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Αντζελες. Ο οποίος, επειδή η Ιστορία έχει χιούμορ, έχει ξαναπαίξει ρόλο-κλειδί στην οσκαρική απονομή.

Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Τα Οσκαρ του 1935, στη μόλις 7η, τότε, Τελετή Απονομής τους (οι δημοσιογράφοι είχαν αρχίσει ν' αποκαλούν το χρυσό αγαλματάκι «Οσκαρ» μόλις ένα χρόνο νωρίτερα), δόθηκαν στο κέντρο του Λος Αντζελες, στο Μπίλτμορ Μπόουλ, μια πανέμορφη, δυόροφη αίθουσα χορού ενός ξενοδοχείου που, τελικώς, κάηκε τη δεκαετία του '50. Μία ταινία μονοπώλησε τις υποψηφιότητες και τα βραβεία, το «It Happened One Night» του Φρανκ Κάπρα που κέρδισε τα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου - για τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Κλοντέτ Κολμπέρ.

it happened one night 607

Κανείς, ωστόσο, δεν θεωρούσε την ταινία φαβορί, ούτε καν οι συντελεστές της. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ είχε αναλάβει το ρόλο ως «τιμωρία» από την MGM, με την οποία είχε συμβόλαιο, που τον «τοποθέτησε» σε παραγωγή του τόσο μικρότερου, τότε, στούντιο της Κολούμπια. Η Κολμπέρ που είχε ξανασυνεργαστεί με τον Κάπρα το 1927, στο «For the Love of Mike» κι είχε μείνει με τις χειρότερες εντυπώσεις, είχε απαιτήσει διαπλασιασμό της αμοιβής της για να δεχτεί να παίξει το ρόλο της κακομαθημένης κληρονόμου που... καταδιώκεται από έναν δημοσιογράφο, παιδί του λαού. Μάλιστα, όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του φιλμ, η Κολμπέρ εξομολογήθηκε, «μόλις τελείωσα τη χειρότερη ταινία του κόσμου».

Ωστόσο, η κριτική και το κοινό διαφώνησαν με την άποψη των συντελεστών, η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και το φιλμ αγαπήθηκε κι αναγνωρίστηκε. Ομοίως και από τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών της Αμερικής που την έφεραν με παράσημα στις υποψηφιότητες. Η Κλοντέτ Κολμπέρ δεν θεώρησε ότι είχε πιθανότητες να κερδίσει το Οσκαρ κι έτσι δεν άλλαξε τα σχέδιά της, να φύγει από το Λος Αντζελες για διακοπές στη Νέα Υόρκη, το ίδιο βράδυ της τελετής της οσκαρικής απονομής. Οταν, στην αίθουσα του Μπίλτμορ, ο οικοδεσπότης Ερβιν Σ. Κομπ ανακοίνωσε ότι η Κολμπέρ κέρδισε το Οσκαρ Γυναικείας Ερμηνείας, εκείνη βρισκόταν στο Union Station, στο βαγόνι πολυτελείας και περίμενε ν' αναχωρήσει ο συρμός για Σικάγο και, στη συνέχεια, Νέα Υόρκη.

it happened one night 607

Ο παραγωγός της ταινίας, ο πολύς Χάρι Κον, αποφασισμένος ν' αξιοποιήσει τη στιγμή και να απαθανατίσει με λαμπερές φωτογραφίες την πρωταγωνίστριά του με το βραβείο της, ανάγκασε τους publicists να τρέξουν να τη βρουν. Τρία άτομα μπήκαν σε μια λιμουζίνα, συνοδεία μοτοσυκλετιστών, έτρεξαν στο Union Station, βρήκαν την απρόθυμη Κολμπέρ, έπεισαν τον σταθμάρχη να καθυστερήσει την αναχώρηση του τρένου και... έσυραν τη σταρ στην απονομή. «Δεν είμαι κατάλληλα ντυμένη,» διαμαρτυρήθηκε η ηθοποιός, για να πάρει την απάντηση του Λιρόι Τζόνστον, publicist της ίδιας της τελετής, «Αυτό είναι το Βραβείο Νόμπελ του σινεμά!».

Πράγματι, η Κολμπέρ, φορώντας τα ρούχα της για το ταξίδι κι όχι τουαλέτα, κρατώντας τη μινκ γούνα της μπροστά της για να... κρύψει ό,τι μπορούσε, έφτασε στην αίθουσα, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα, ανέβηκε στη σκηνή και παρέλαβε το Οσκαρ της από τη μικροσκοπική Σίρλεϊ Τεμπλ, ανεβασμένη σε μια καρέκλα για να τη φτάνει. Η Κλοντέτ Κολμπέρ είπε, σύντομα, «Φοβάμαι πως θα φανώ πολύ ανόητη και θα βάλω τα κλάματα,» φωτογραφήθηκε με την Τεμπλ κι αναχώρησε και πάλι, βιαστικά, για το Union Station, όπου επιβιβάστηκε στο τρένο κι έφυγε για τις διακοπές της.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Η φετινή, 93η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 25 Απριλίου (ξημερώματα Δευτέρας) και θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά για την Ελλάδα από την COSMOTE TV