Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscar Luncheon: δείτε φωτογραφίες, διαβάστε παρασκήνιο!

στα 10

Τρεις βδομάδες μας χωρίζουν από την 84η απονομή των βραβείων Οσκαρ και το καθιερωμένο γεύμα των υποψηφίων που δόθηκε χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, άναψε τα αίματα. Γιατί αν νομίζατε ότι αυτή η εκδήλωση δημοσίων σχέσεων είναι μόνο για τους φωτογράφους, σας έχουμε νέα: το 5λεπτο standing ovation χειροκρότημα στον Μαξ Φον Σίντοφ, μπορεί να δηλώνει ανατροπή στην κατηγορία Β' Ανδρικού!

Oscar Luncheon: δείτε φωτογραφίες, διαβάστε παρασκήνιο!

Μία από τις παραδόσεις του Oscar Luncheon, ενός θεσμούς που κρατά 32 χρόνια και συστήνει αλληλέγγυα τους 150 υποψήφιους μεταξύ τους, είναι το κάλεσμα στην σκηνή κάθε οσκαρικού υποψηφίου χωριστά για να παραλάβει την επίσημη βεβαίωση της οσκαρικής του συμμετοχής. Και παρόλο που έχουμε κρατήσει αναλυτικά στατιστικά του πώς μοιράστηκαν τα βραβεία στο φετινό δρόμος προς τα Οσκαρ, πιστεύοντας ότι αυτά τα νούμερα δείχνουν μια τάση, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι ένα δωμάτιο γεμάτο μέλη της Ακαδημίας που χειροκροτούν (ζεστά, χλιαρά, μπιζάροντας) δε είναι αξιόλογο δείγμα για να μυριστούμε ανατροπές.

Μία τέτοια σημειώθηκε όταν ακούστηκε το όνομα του Μαξ Φον Σίντοφ, και ο 83χρονος πρωταγωνιστής, υποψήφιος Β' Ανδρικού για το «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά», ανέβηκε στη σκηνή του Beverly Hilton. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί - όλοι μέλη της Ακαδημίας που αυτή την εποχή συμπληρώνουν πυρετωδώς τα ψηφοδέλτιά τους, σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν για ώρα τον μυθικό ηθοποιό. Μπορεί λοιπόν αυτό να σημαίνει ανατροπή στη σίγουρη, μέχρι τώρα, νίκη του Κρίστοφερ Πλάμερ («Πρωτάρηδες»); Ή απλά αναγνώριση για την συμμετοχή; (Ο Πλάμερ δεν ήταν παρών για να συγκρίναμε το χειροκρότημα...) Με κάτι τέτοια πάντως, η οσκαρική κούρσα αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον...

Εκτός από την παρουσίαση των υποψηφίων πάντως, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τομ Σέρακ και ο παραγωγός της βραδιάς Μπράιαν Γκρέιζερ αποκάλυψαν και κάποια πράγματα για την τελετή.

«Να είστε σίγουροι: ο Μπίλι (Κρίσταλ) έχει ετοιμάσει κάτι για τον καθένα σας!» είπε... χαμογελώντας σχεδόν απειλητικά ο Σέρακ, ενώ ο Γκρέιζερ μίλησε για την ανακαίνιση του Kodak Theater ώστε να θυμίζει κινηματογράφο του Old Hollywood. Φαίνεται ότι και επισήμως το theme της βραδιάς επηρεάζεται από το «The Artist».

Ο Γκρέιζερ τόνισε επίσης ότι ο στόχος της φετινής τελετής είναι «φινέτσα και χιούμορ» και πρόσθεσε ότι η μετάδοση πρέπει να είναι «κρατηθεί μικρή» (μεγάλη πληγή η διάρκειά της για τις τηλεθεάσεις - κάτι που κάνει τους παραγωγούς να αγωνιούν κάθε χρονιά). Για αυτό παρακάλεσε τους υποψηφίους, σε περίπτωση που κερδίσουν, να κρατήσουν τις λίστες των ονομάτων στις τσέπες τους και απλά να ευχαριστήσουν από την καρδιά τους, χωρίς να πλατειάζουν. Φυσικά, η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια. Να ένα σίγουρο στοίχημα: κανείς δε θα ακολουθήσει την προτροπή του!

Ο Σέρακ μίλησε και για το πατροπαράδοτο γεύμα μετά την τελετή στο Governors Ball, το οποίο και αυτό ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει τους σταρ σε πιο χαλαρό, όρθιο, μπουφέ στιλ (και όχι στο κλασικό καθιστό, επίσημο δείπνο), ώστε να θυμίζει περισσότερο πάρτι.

Αλλες μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή trivia στιγμές του Oscar Luncheon ήταν:

  • Ο Ριγκομπέρτο Κανέλα, επί 22 χρόνια σερβιτόρος στο Beverly Hilton, πλησίασε τον Ντέμιαν Μπισίρ για να του σφίξει το χέρι. «Η γυναίκα μου έκλαψε με την ερμηνεία σας...» του είπε και ο ηθοποιός σηκώθηκε αυθόρμητα και τον αγκάλιασε, συγκινημένος.

  • Οι πρώτοι φορά υποψήφιοι χαιρόντουσαν σαν μικρά παιδιά: από την Οκτάβια Σπένσερ που όσο τη φωτογράφιζαν έλεγε τραγουδιστά «εί-μαι ο-σκα-ρι-κή υ-πο-ψή-φι-α!», μέχρι την Μελίσα Μακάρθι που επέμενε ότι «δεν μπορεί, κάποιος θα την πάρει τηλέφωνο από ώρα σε ώρα για να της αποκαλύψει τη φάρσα εναντίον της», ή τον Γκάρι Ολντμαν που χαμογελούσε συνεχώς. Και όλοι ξέρουμε ότι ο Σμάιλι δεν χαμογελά ποτέ.

  • Ο Μάρτιν Σκορσέζε δε θα σταματήσει να είναι, πρώτα και πάνω από όλα, ένας παθιασμένος σινεφίλ: διέκοψε τον Μαξ Φον Σίντοφ όταν ο τελευταίος προχωρούσε προς τη σκηνή για να τον αγκαλιάσει και να τον ευχαριστήσει.

  • Ο Ζαν Ντιζαρντέν δεν έπαψε να αστειεύεται εις βάρος του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος όμως ξέρει να δέχεται και να επιστρέφει το αστείο.

  • Η Μέριλ Στριπ ήταν αυτοκόλλητη με τον Μπραντ Πιτ, με τον οποίο συζητούσαν έντονα και το μυαλό όλων οργίασε για επικείμενες συνεργασίες.

  • Κι ο 71χρονος μουσικός Σέρτζιο Μέντεζ (πρώτη φορά υποψήφιος για το τραγούδι «Real in Rio» από το «Rio») είχε μία, και μόνο μία, επιθυμία: να γνωρίσει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Αυτά είναι τα Οσκαρ: διατηρούν την μαγεία τους για όλους - πάνω και κάτω από τη σκηνή.

Ή τουλάχιστον αυτή είναι η ρομαντική τους πλευρά. Γιατί, όπως είπε πονηρά και ο Τομ Σέρακ «σήμερα είναι η τελευταία φορά που θα χειροκροτήσετε ειλικρινά ο ένας τον άλλον...»

Tags: Oscars 2012