Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας προχώρησαν σε μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση με στόχο την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 25 του Νόμου 4708 που δημοσιεύθηκε στις 21.07.2020, η χώρα μας υιοθετεί τη δυνατότητα του dynamic blocking injunction, ενός δυναμικού εργαλείου στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «Στις 7 Μαΐου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των καλλιτεχνών, ανακοινώσαμε την ψήφιση διατάξεων για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών αποτελεί πάγιο αίτημα των καλλιτεχνών, καθώς και διεθνών οργανισμών. Προχωρήσαμε στα απαιτούμενα βήματα, ώστε το έργο των καλλιτεχνών να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνονται τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους τομείς της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το πνευματικό έργο των δημιουργών τώρα προστατεύεται δυναμικά».
Μέχρι σήμερα, για τα websites με περιεχόμενο το οποίο προσβάλλει δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικό δικαίωμα (π.χ. διακινώντας παρανόμως ταινίες ή αρχεία μουσικής) ίσχυε η στατική απαγόρευση αποκλεισμού τους. Αυτή η απαγόρευση μπορούσε να παρακαμφθεί εύκολα καθώς το παραβατικό περιεχόμενο μπορούσε να δημοσιευθεί σε website με άλλη διεύθυνση ΙΡ ή άλλο URL.
Πλέον, η απαγόρευση γίνεται δυναμική, καθώς προβλέπεται μηχανισμός ταχείας αντίδρασης για κλώνους του αρχικού site το οποίο εμφανίζεται σε νέα διεύθυνση IP ή URL, εφόσον αποδεικνύεται ότι αφορά το ίδιο περιεχόμενο. Έτσι περιορίζεται ουσιαστικά το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας, μειώνεται ο χρόνος απόκρισης και προστατεύεται αποτελεσματικά το πνευματικό έργο δημιουργών και καλλιτεχνών.
Η συγκεκριμένη διάταξη αντικαθιστά το άρθρο 66Ε του Ν. 2121/1993.
Από την πλευρά τους φορείς του κινηματογραφικού χώρου όπως η ΕΔιΚΤΕ (Ένωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας), η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το ΣΑΠΟΕ (Σωματείο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), η ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), η ΠΑΚΤ (Παραγωγοί Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) και η ΠΕΑΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών- Κινηματογραφιστών) χαιρέτισαν την πρωτοβουλία με ένα δελτίο Τύπου και τίτλο: «Ελπίδα Ανακούφισης του Οπτικοακουστικού Τομέα από την Διαδικτυακή Πειρατεία» που μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω αυτούσιο:
Τέλος στην ανεξέλεγκτη στη χώρα μας διαδικτυακή πειρατείααναμένεται να επιφέρει η πρόσφατη τροποποίηση του Ν.2121/1993 για την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικήςιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο πουψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 16 Ιουλίου.Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, που επί σειρά ετών ζητούν‘Ελληνες και ξένοι οπτικοακουστικοί και μουσικοί παραγωγοί,διανομείς, αιθουσάρχες, αλλά και το σύνολο των δημιουργώνκαι δικαιούχων νομίμου περιεχομένου ως αυτονόητο μέτροπροστασίας στην κλοπή των δικαιωμάτων τους, θα είναι εφικτήη έκδοση δυναμικών αποφάσεων για την απόσυρση τουπαράνομου περιεχομένου και την διακοπή πρόσβασης στουςπειρατικούς ιστοτόπους κατόπιν αίτησης των δικαιούχων.Σημειωτέον ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθείμέχρι στιγμής από την αρμόδια διοικητική αρχή κατά τωνπαράνομων δικτυακών τόπων, ήταν αναποτελεσματικές, καθώςδεν κάλυπταν όλα τα domain names και ΙPs των πειρατικώνιστοτόπων και του νόμιμου περιεχόμενου.Η ταχεία, απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέουνόμου από την επιτροπή του Οργανισμού ΠνευματικήςΙδιοκτησίας είναι τώρα το ζητούμενο και θα καθορίσει σε ζωτικόβαθμό το μέλλον των επιχειρήσεων και δημιουργών τουοπτικοακουστικού τομέα, που έχει πληγεί τα μέγιστα από τηνπειρατεία και την οικονομική κρίση, με αποκορύφωμα κατά τηνδιάρκεια του lock down. Το κόστος της διαδικτυακής πειρατείαςγια τον τομέα, αλλά και της σχετικής απώλειας φορολογικώνεσόδων για το Δημόσιο υπολογίζεται σε εκατοντάδεςεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Διαβάστε ακόμη: Η μεγάλη έρευνα του Flix - Η πειρατεία πέθανε! Ζήτω το σινεμά! (Ή μήπως όχι;)