Buzz

Η ζωηρή Οδύσσεια του «One Piece»

στα 10

Μια σειρά κόμικ και κινουμένων σχεδίων που καταρρίπτει συνεχώς ρεκόρ θα μεταφερθεί στο Netflix ως live-action σειρά. Τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο μοναδική;

Η ζωηρή Οδύσσεια του «One Piece»

To «One Piece» είναι μία από τις πιο αναμενόμενες νέες κυκλοφορίες του Netflix. Με την κυκλοφορία του νέου τρέιλερ, το οποίο παρουσιάζει πειρατές, κλόουν, ψαράνθρωπους, υπερδυνάμεις, ξιφομάχους και θαλάσσια τέρατα, η συζήτηση για την live-action σειρά φαίνεται να αναζωπυρώνεται, τόσο για τον περίεργο συνδυασμό των στοιχείων αυτών, αλλά και το πόσο καλά τα συνδυάζει. Βέβαια, είχε δυνατό πρώτο υλικό να βασιστεί: σε περίπτωση που δεν το ξέρει κανείς, είναι απλώς ένα ακόμα παρακλάδι ενός τεράστιου manga franchise, που, απτόητο, βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για πάνω από 26 χρόνια.

Το «One Piece» είναι ένα επιτυχημένο manga (ιαπωνικό κόμικ) που δημιουργήθηκε από τον Εϊτσίρο Όντα. Ο Όντα, που ήδη από μικρός έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τον κόσμο των κόμικς και ονειρευόταν να φτιάξει το δικό του, ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός του διάσημου συγγραφέα μάνγκα Καζούκι Τακαχάσι, δημιουργού του «Yu-Gi-Oh». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις πάνω στον χώρο του μάνγκα, και παράλληλα δούλευε σκληρά για να αναπτύξει τις δικές του ιδέες.

One piece

Το 1997, στην ηλικία των 22 ετών, άρχισε να δημοσιεύει το One Piece στις σελίδες του περιοδικού Shonen Jump της Shueisha, τη μεγαλύτερη ανθολογία μάνγκα παγκοσμίως, όπου δημοσιεύτηκαν και άλλες γνωστές σειρές όπως το «Dragon Ball» και το «Naruto». Τα μάνγκα εκεί δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση ενός κεφαλαίου την εβδομάδα, πριν δημοσιευτούν σε μορφή βιβλίων, σε τόμους 10-12 κεφαλαίων, όπως είναι και η καθιερωμένη πρακτική.

Έτσι και στο «One Piece», με ελάχιστα διαλείμματα, ο Όντα γράφει και εικονογραφεί σχεδόν εξ ’ολοκλήρου μόνος του ένα κεφάλαιο 15-20 σελίδων την εβδομάδα για 26 ολόκληρα χρόνια, και συνεχίζει ακόμα. Ένα φαινομενικά απλό μάνγκα περιπέτειας και φαντασίας γνώρισε τόση απήχηση το οποίο, όχι μόνο έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ για την πιο εμπορική σειρά κόμικ, παραπάνω και από τα «Batman», «Spider-Man» και «Superman» μαζί, αλλά εξελίχθηκε σύντομα σε μια επική, φανταστική, συναισθηματική οδύσσεια, με 106 τόμους και 1088 κεφάλαια να έχουν κυκλοφορήσει κατά την περίοδο γραψίματος αυτού του άρθρου. Δεν άργησε να γίνει και σειρά κινουμένων σχεδίων δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του, με την σειρά να ακολουθεί πιστά την ιστορία του μάνγκα και να απαριθμεί μέχρι σήμερα 1066 επεισόδιά. Μέρος της προβλήθηκε και στην Ελλάδα μεταγλωττισμένο (άθλια) από το ALTER το 2005, ωστόσο κόπηκε σύντομα καθώς, αν και προσπάθησαν να το προωθήσουν ως παιδικό, μόνο παιδικό δεν ήταν.

One Piece

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό, πολύχρωμο και κατά βάση θαλασσινό κόσμο. Η ιστορία ξεκινάει με ένα αξέχαστο γεγονός που προηγήθηκε πριν από 22 χρόνια, όταν ο θρυλικός πειρατής Γκόλ Ντι Ρότζερ, γνωστός και ως ο «Βασιλιάς των Πειρατών», εκτελέστηκε από την Παγκόσμια Κυβέρνηση σε δημόσια θέα. Πριν πεθάνει, οδηγεί τον κόσμο σε μια νέα εποχή πειρατών, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τον μυστηριώδη θησαυρό του, το «One Piece», που φαινομενικά πρόκειται για τον θησαυρό που θα αναδείξει τον επόμενο «Βασιλιά».

Ο κόσμος αυτός, 90% ωκεανός, είναι πλούσιος και γεμάτος με αμέτρητα νησιά και ανεξερεύνητα πελάγη. Η Μεγάλη Γραμμή είναι μια θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τον κόσμο και θεωρείται η πιο επικίνδυνη θάλασσα στον πλανήτη. Εκεί, οι πειρατές αντιμετωπίζουν ανείπωτους κινδύνους, επικίνδυνα τέρατα και περίεργα φαινόμενα που καθιστούν το ταξίδι τους εξαιρετικά περιπετειώδες. Στο τελευταίο νησί της όμως είναι το μέρος που το «One Piece» περιμένει τον επόμενο κάτοχό του.

One Piece

Πολλοί πειρατές οπότε παίρνουν το ρίσκο, και ανάμεσα τους και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Μόνκι Ντι Λούφι, ένας ανυπότακτος, ζωηρός αλλά όχι και πολύ έξυπνος νεαρός. Ο Λούφι έχει φάει ένα από τα μυστηριώδη «Φρούτα του Διαβόλου», που τον μετέτρεψε σε άνθρωπο-λάστιχο, και έτσι έχει μοναδικά πλεονεκτήματα στην μάχη και τον βοηθά να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Η σειρά ακολουθεί την πορεία του από φιλόδοξο αλλά άπειρο νεαρό σε έναν από τους ισχυρότερους πειρατές του κόσμου. Στο πλευρό του, σταδιακά αποκτάει ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο πλήρωμα με μοναδικές ικανότητες, από τον ξιφομάχο με τρία σπαθιά Ζόρο και την πλοηγό-κλέφτρα Νάμι μέχρι τον γιατρό-τάρανδο Τσόπερ και τον πλοιοκτήτη σάιμποργκ Φράνκι. Κάθε μέλος της ομάδας, που μέχρι στιγμής αποτελεί 10 άτομα, έχει το δικό του όνειρο και στόχο, αλλά όλοι τους συνδέονται μέσα από την πίστη τους στον Λούφι, την βαθιά συντροφικότητα που τους διακατέχει και το όραμα για ένα καλύτερο και ελεύθερο κόσμο.

Καθώς προχωρούν στην Μεγάλη Γραμμή, οι Πειρατές του Ψάθινου Καπέλου, όπως εν τέλει ονομάζονται λόγω του ομώνυμου καπέλου του Λούφι, γνωρίζουν νέα μέρη, αποκτούν νέους συντρόφους και αντιμετωπίζουν έναν μεγάλο αριθμό εχθρών, όπως άλλους φιλόδοξους πειρατές, που δεν είναι όσο καλόκαρδοι όπως αυτοί, και διεφθαρμένους ηγέτες που καταπιέζουν τον λαό τους. Επιπλέον, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τον πάντα παρόντα κίνδυνο του Ναυτικού, οργάνου της διεφθαρμένης Παγκόσμιας Κυβέρνησης.

One Piece

Με κάθε νέο ταξίδι και νέες αποκαλύψεις, η φαινομενικά απλή ιστορία του «One Piece» περιπλέκεται, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και έκπληξη. Καθώς ο Λούφι και η παρέα του προχωρούν προς τον στόχο τους, η φήμη τους αυξάνεται, ενώ οι αντίπαλοι τους γίνονται όλο και πιο σοβαρή απειλή. Η πλοκή της σειράς συνεχώς εξελίσσεται, ενδιαφέροντες χαρακτήρες έρχονται και φεύγουν, συμμαχούν και εναντιώνονται με το πλήρωμα και μεταξύ τους, με πολλές έχθρες να γίνονται συμμαχίες και το αντίθετο, και συγκλονιστικές μάχες λαμβάνουν μέρος με άλλους που έχουν φάει «Φρούτα του Διαβόλου», διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον του κοινού και κρατώντας το σε αγωνία κάθε επεισόδιο ή κεφάλαιο.

Ο κόσμος του One Piece είναι γεμάτος με περίεργα νησιά, κάθε ένα με το δικό του μοναδικό στιλ και προσωπικότητα. Οι πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν τα μοναδικά αυτά νησιά και αφομοιώνονται στα διαφοροποιημένα οικοσυστήματά τους, συναντώντας νέους χαρακτήρες (ανθρώπους, γίγαντες, νάνους, ψαράνθρωπους, γοργόνες και πολλά άλλα, μοναδικά είδη) που πολλές φορές τους τοποθετούν σε πιο δευτερεύοντες ρόλους, με αποτέλεσμα το κάθε νησί να χωρίζει την ιστορία σε μικρότερες, σχεδόν αυτοτελείς ιστορίες, και αλλάζοντας είδη, από επιστημονική φαντασία μέχρι τρόμου και πολιτικού θρίλερ μέχρι ολοκληρωτικού πολέμου.

One Piece

Ωστόσο, κάθε μικρή τέτοια μικρή ιστορία αφήνει μικρά ανοιχτά σημεία, τα οποία έρχονται ακόμα και χρόνια αργότερα και ξαναδένουν στην ιστορία, και με το κλείσιμό τους δίνεται ευκαιρία σε ένα άλλο μυστήριο να αποκαλυφθεί ή να βρεθεί πιο κοντά στην αποκάλυψη. Εμπλουτίζεται έτσι ο κόσμος και προστίθεται βάθος σε χαρακτήρες και πτυχές που φαινομενικά ήταν απλές και «διακοσμητικές», δημιουργώντας έτσι ένα φιλόδοξο, συνεχώς αναπτυσσόμενο πάζλ μιας πολύ μεγαλύτερης ιστορίας, και έναν ζωντανό φανταστικό κόσμο που ο βαθμός εξερεύνησής του μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με δουλείες συγγραφέων φαντασίας όπως ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και ο Τζώρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν. Η συνεχής ανάπτυξη και η ανατροπή των πραγμάτων διατηρούν το κοινό σε αγωνία και σε ενεργή αναζήτηση για απαντήσεις.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του «One Piece» είναι οι χαρακτήρες του. Οι υπερβολικές και εκκεντρικές προσωπικότητες τους δίνουν μια ιδιαίτερη ανάλαφρη γοητεία στην ιστορία, που όμως δεν νιώθει υπερβολική λόγο μερικών σταγόνων ρεαλισμού για αντιστάθμιση. Ο Όντα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη κάθε χαρακτήρα, παρέχοντάς τους συγκινητικά υπόβαθρα και απτά κίνητρα, χωρίς ποτέ να γίνονται πολύ περίπλοκα, κάνοντας τους να νιώθουν ως πραγματικοί, πολυδιάστατοι άνθρωποι (και μη). Αυτό δίνει στο κοινό την ευκαιρία να συνδεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες και να ταυτιστεί με τις προσωπικές τους περιπέτειες και προκλήσεις. Έτσι, νιώθει το ίδιο χαρούμενο όταν επιτυγχάνουν, αγανακτισμένο όταν αποτυγχάνουν, και έκπληκτο όταν ανακαλύπτει μαζί τους ένα νέο κομμάτι στο παζλ που αποτελεί η ιστορία του κόσμου που κατοικούν.

One Piece

Το στυλ σχεδίου του «One Piece» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τη σειρά και την καθιστούν επιτυχημένη. Με ευφάνταστη, καρτουνίστικη και παιχνιδιάρικη αισθητική, οι χαρακτήρες σχεδιάζονται με μεγάλα, εκφραστικά μάτια και στόματα, εντυπωσιακά πρόσωπα και διαφοροποιημένα, λεπτομερή φυσικά χαρακτηριστικά στυλ ρουχισμού, δίνοντας τη δυνατότητα για μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων και εύκολη ταυτοποίηση και διαφοροποίηση μεταξύ τους. Οι λεπτομερείς, απλές γραμμές που αποτελούν τον κόσμο είναι έξυπνα κατανεμημένες, διατηρώντας τον πλούσιο αλλά εύκολο στην κατανόηση.

Ο σχεδιασμός θαλάσσιων τεράτων και εχθρών, με την ευφυή φαντασία του Όντα, δημιουργεί μια αύρα μυστηρίου και περιπέτειας που καθηλώνει το κοινό και το κάνει να περιμένει ανυπόμονα πως μπορεί να μοιάζει ο επόμενος αντίπαλος του πληρώματος. Παρά το ασπρόμαυρο του μάνγκα, ο Όντα καταφέρνει να κάνει τον κόσμο να νιώθει πολύχρωμος και μοναδικός, κάτι που το άνιμε, με την επιρροή του από νερομπογιές, μεταφέρει τέλεια Με τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του σχεδίου, ο κόσμος του «One Piece» παραμένει συναρπαστικός και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό.

One Piece

One Piece

Παρά την «παιδική» του αισθητική, το One Piece διαχρονικά επικρίνει τόσο απλά όσο και πολύ σοβαρά θέματα. Η φιλία, η πίστη στον εαυτό και τους συντρόφους σου, η πείνα για επιτυχία, η αποδοχή του διαφορετικού, η επανάσταση στο άδικο και η αγάπη για το όνειρο είναι μερικά από τα πιο απλά, ενώ η προπαγάνδα, ο περιορισμός της ελευθερίας, η αδιαφορία της κυβέρνησης προς τα υποκείμενά της, ο ρατσισμός και ο πόλεμος μερικά από τα πιο σοβαρά. Οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν πολλές προσωπικές δοκιμασίες και ανακαλύπτουν τον αληθινό εαυτό τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθιστώντας το «One Piece» μια ιστορία με βαθύτερο νόημα και συναισθηματικό αντίκτυπο, το οποίο έχει έναν αναζωογονητικά οπτιμιστικό τόνο. Η σημασία των ανθρώπινων σχέσεων και η αξία της ομαδικότητας επίσης επισημαίνεται μέσα από την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων, και η ελευθερία που βιώνουν ως πειρατές και οι προσπάθειές τους να την εξαπλώσουν όπου βλέπουν άδικο αποτελεί επίσης έμπνευση στο κοινό.

Με όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν το «One Piece», είναι λογικό να υπάρχει μια τεράστια και παθιασμένη βάση θαυμαστών που συνεχώς αφοσιώνεται στη σειρά. Οι αναγνώστες και οι θεατές ανυπομονούν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια και πώς θα εξελιχθούν οι χαρακτήρες που αγαπούν, χωρίς απαραίτητα να ανυπομονούν να τελειώσουν τώρα σύντομα το ταξίδι τους. Η συνεχής προσθήκη νέων στοιχείων και αποκαλύψεων, καθώς και η ικανότητα του Όντα να διατηρεί τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητά του, καθιστούν το One Piece μια εξαιρετικά αγαπημένη και μοναδική ιστορία, έναν κόσμο που συναρπάζει και δικαίως κατακτά τις καρδιές του κοινού. Μακάρι η σειρά του Netflix να μεταφέρει έστω και ένα κομμάτι από αυτά.

Δείτε το trailer του live-action «One Piece»: