Buzz

Ερωτευόμαστε τραγουδώντας στο μιούζικαλ «Once» στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

στα 10

To μιούζικαλ που βασίστηκε στην ομώνυμη ταινία του Τζον Κάρνεϊ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράμη σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση.

Flix Team
Ερωτευόμαστε τραγουδώντας στο μιούζικαλ «Once» στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πίσω στο 2006, τo «Once» του Τζον Κάρνεϊ δεν ήταν μόνο μια από τις μεγάλες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς, μια μικρή ταινία που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ και να κατακτήσει θεατές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ηταν και μια απόδειξη πως το μοντέρνο κινηματογραφικό μιούζικαλ μπορεί να είναι απλά μια ιστορία αγάπης γραμμένη σε τραγούδια που μπορείς να πεις μόνο με μια κιθάρα και μια φωνή.

Η ίδια λογική έγινε και το κέντρο του θεατρικού μιούζικαλ που έκανε πρεμιέρα το 2011 στο American Repertory Theatre στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο New York Theatre Workshop. Ενα χρόνο αργότερα ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Η παραγωγή έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνι το 2012, κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ των οποίων καλύτερου μιούζικαλ, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερου λιμπρέτου. Το 2012 το Once κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award στην κατηγορία καλύτερου μιούζικαλ, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία καλύτερου άλμπουμ μουσικού θεάτρου. Την ίδια χρονιά, έκανε το ντεμπούτο του στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου, στο Phoenix Theatre, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Once

Το κείμενο του μιούζικαλ υπογράφει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Εντα Γουόλς (συνεργάστηκε και με τον Ντέιβιντ Μπόουι στο «Lazarus» το 2015), τη μουσική φυσικά ο Ιρλανδός Γκλεν Χάνσαρντ και η Τσέχα Μαρκέτα Ιργκλόβα που είχαν γράψει τα τραγούδια της ταινίας και είχαν κερδίσει και το Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Falling Slowly».

Για την ελληνική πρεμιέρα του μιούζικαλ επιστρατεύτηκαν στη σκηνοθεσία ο Ακύλλας Καραζήσης, στη μετάφραση και απόδοση των στίχων των τραγουδιών ο Δημήτρης Δημόπουλος, για τα σκηνικά η Εύα Μανιδάκη, για τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, για τη χορογραφία η Αμαλία Μπένετ και για τους φωτισμούς ο Γιάννης Δρακουλαράκος.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Αποστόλης Ψυχράμης και η Μαρίνα Σάττι. Οι δύο ταλαντούχοι τραγουδίστες και ηθοποιοί θα ζωντανέψουν την ιστορία των δύο μουσικών του δρόμου που ερωτεύονται μέσα από τα τραγούδια τους. Μαζί τους και οι Ηλίας Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Φόρτη.

Once

Ο Ακύλλας Καραζήσης γράφει για την παράσταση

Η ιστορία είναι απλή: ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; παίζοντας κιθάρα σ’ έναν δρόμο του Δουβλίνου. Αυτός είναι σε turning point με την τέχνη του και τη ζωή του. Η γνωριμία του με την κοπέλα θα τον αλλάξει. Αν έχει happy end; Θα έλεγα ότι τελειώνει όπως η πραγματικότητα: αφήνοντας ανοιχτές πολλές δυνατότητες.
Η ιστορία, το έργο έχει, πάντα κατά τη γνώμη μου, έναν χαρακτήρα ντοκουμενταρίστικο: Συναντήσεις στον δρόμο, σε μαγαζιά, μικροαστικά διαμερίσματα, παμπ της γειτονιάς, πάρκα, συνθέτουν ένα υλικό μυθολογίας της πόλης.
Τα πρόσωπα, τελείως καθημερινά, μιλούν, κι όπου δεν τους φτάνουν τα λόγια τραγουδούν, και βέβαια, όπως το θέλει η ιδιαιτερότητα του έργου, όλοι μα όλοι παίζουν εξαιρετικά κιθάρες, βιολιά, ακορντεόν, τσέλο, μαντολίνα και πιάνο και πάλι τραγουδούν και πάλι μιλούν και ούτω καθεξής έως το χαρούμενα λυπητερό τέλος.
Το ζευγάρι, Αυτός και Αυτή στο ιρλανδέζικο πρωτότυπο, ζει τη σύντομη ιστορία του μέσα σε ένα περιβάλλον ανθρώπων με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, σε ένα περιβάλλον έντονα έγχρωμο και εκφραστικό.
Εύχομαι σε όλους τους μουσικούς που παίζουν στους αθηναϊκούς δρόμους να ζήσουν μια ανάλογη περιπέτεια, και –γιατί όχι;– εύχομαι και σε όλους μας, όπως σε ένα μιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευμα να τραγουδήσουμε μαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε μια οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι.

once

Once | Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση | 20, 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018 | 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2019 | Ωρα έναρξης: 20.30 | Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ | Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ | Προπώληση: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 | Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00 | www.nationalopera.gr | Καταστήματα PUBLIC και https://tickets.public.gr | Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου και www.ticketservices.gr

Διαβάστε ακόμη: Η μοντέρνα Βίβλος των μιούζικαλ του 21ου αιώνα