Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Μένοντας πάντα... παιδί!

στα 10

Από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 11 Δεκεμβρίου, το φετινό Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στρέφει το βλέμμα στη διαφορετικότητα, την ανοχή, την οικολογία και όλους τους λόγους που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Flix Team
18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Μένοντας πάντα... παιδί!

To 18o Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεκινά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την αποστολή του ως μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας μέσα από προβολές, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες, απλωμένες στα τμήματα της μυθοπλασίας, της ταινίας μικρού μήκους και του ντοκιμαντέρ και προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και όπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο Τύπου της διοργάνωσης είναι αντιπροσωπευτικές των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία: «Καλύπτει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: το μπούλινγκ (σχολικός εκφοβισμός), οι κίνδυνοι του διαδικτύου που αντιμετωπίζουν ανενημέρωτοι έφηβοι, η παγκοσμιοποίηση, η βίαιη «ισοπέδωση» μικρών επιχειρήσεων από κολοσσούς, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, αλλά και ο θάνατος γονιού ή και παιδιού ακόμα, η παιδική φτώχια, ακόμα και το θέμα-ταμπού του βιασμού νεαρών κοριτσιών…»

Labyrintus Λαβύρινθος

Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία με τον «Λαβύρινθο» του Βέλγου Ντάγκλας Μπόσγουελ, ένα νεανικό θρίλερ για τη σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου το οποίο θα προβληθεί σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα από το Νεανικό Πλάνο, ενώ ξεχωριστή θέση στις προβολές του Φεστιβάλ έχει η ταινία «Aniki Bobo» του Πορτογάλου Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Πρόκειται για την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη (πριν ακόμα από τον ιταλικό νεορεαλισμό στον κινηματογράφο), το 1942. Το φιλμ απεικονίζει τη ζωή και τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Πόρτο, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του και στην Πορτογαλία την εξουσία έχει το φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ. Η ταινία είναι επικεντρωμένη σ’ ένα ντροπαλό αγόρι που είναι ερωτευμένο με μια συμμαθήτριά του.

Aniki Bobo Aniki Bobo

Οπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολυμπίας, διεξάγεται και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, η οποία φέτος στη 15η διοργάνωσή της θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο. Από την Ελλάδα θα προβληθούν 110 ταινίες - ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον. Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project που αφορά ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;» που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση Young Dogs (Γερμανία) και το Νεανικό Πλάνο (Ελλάδα). Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.

Στις Παράλληλες Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν τα αφιερώματα «6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση», «Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος», «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation», το «Zoom in European Children’s Film» με σαράντα έξι ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων, προβολή βωβού κινηματογράφου με μουσική συνοδεία του Μπάμπη Παπαδόπουλου, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων που θα εμπλέξουν τα παιδιά σε μια ζωντανή αλληλεπίδραση με τον κόσμο του σινεμά και της εικόνας.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στο επίσημο site του.

Φεστιβάλ Ολυμπίας 2015