Industry

Οι Σουηδοί ξανάρχονται (στη Ρόδο)!

στα 10

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του «Sune in Greece», της ταινίας που φέρνει τον δημοφιλή εφηβικό ήρωα στην Ελλάδα – μαζί και μια μεγάλη εμπορική Σουηδική παραγωγή.

Οι Σουηδοί ξανάρχονται (στη Ρόδο)!

Το «Sune In Greece» είναι το ένα από τα 27 εφηβικά μυθιστορήματα με ήρωα τον μικρό Σούνε, που έχουν όλα κατακτήσει μια θέση στο top-10 των best sellers της Σουηδίας, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν μεταφερθεί στο παρελθόν σε τηλεοπτική σειρά και μια ακόμα ταινία, χωρίς ποτέ να μειώνεται το ενδιαφέρον του σκανδιναβικού κοινού γι’ αυτά.

Η σειρά των μυθιστορημάτων ξεκίνησε το 1984, αλλά φέτος οι συγγραφείς Σέρεν Ολσον και Αντερς Γιάκομπσον ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους για να γράψουν το σενάριο της πρώτης ταινίας της τριλογίας του Σούνε, με τίτλο «Sune in Greece». Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χάνες Χολμ (των «Behind Blues Skies», «Wonderful and Loved by All», «Every Other Week»).

Ο Σούνες είναι ένας μαθητής του Γυμνασίου (οι τάξεις ανεβαίνουν με την εξέλιξη των μυθιστορημάτων), που ζει με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του στη Σουηδία. Ο Σούνες έχει ένα εξαιρετικό χάρισμα: είναι «γητευτής των κοριτσιών» και καμία κοπέλα δεν μπορεί να του αντισταθεί. Είναι ερωτευμένος με τη Σόφι Μπλιξτ, αλλά… δοκιμάζει τις ικανότητές του και σε άλλες περιπτώσεις!

Στο «Sune in Greece», ο 17χρονος ήρωας πηγαίνει διακοπές με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνει για αρκετό καιρό μακριά από την αγαπημένη του. Η Σόφι, ατάραχη, του προτείνει να κάνουν ένα «διάλειμμα» στη σχέση τους. Απογοητευμένος και προβληματισμένος, ο Σούνε φεύγει για διακοπές. Φτάνοντας στην Ελλάδα, προσπαθεί να γνωρίσει καινούριες κοπέλες και συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει το ιδιαίτερο χάρισμά του: τα κορίτσια είναι παντελώς αδιάφορά απέναντί του. Ευτυχώς, γνωρίζει τη Χέντα η οποία είναι διατεθειμένη να τον βοηθήσει να αποκτήσει ξανά την ακαταμάχητη γοητεία του!

Tα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Ρόδο, ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες με απόλυτη επιτυχία. Παραγωγός εταιρεία ήταν η σουηδική Eyeworks, σε συμπαραγωγή με την Tanweer Alliances που έχει έδρα και στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός της ταινίας είναι 2,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διανομή της στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου αναμένεται ότι η ταινία θα έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία, θα γίνει από την Nordisk Films. Στην Ελλάδα, το «Sune in Greece» θα βγει στους κινηματογράφους τα Χριστούγεννα, σε διανομή της πολυσυζητημένης τελευταία Tanweer Alliances.

Η Tanweer Alliances αποτελεί μία από τις εταιρείες της Tanweer Group, που ιδρύθηκε το 1985 από τον Τζόζεφ Σάμααν, ο οποίος το 2005 και το 2010 εκλέχθηκε και Αντιπρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή και τη διανομή ταινιών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με δραστηριοποίηση στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική: διαθέτει γραφεία, μεταξύ άλλων χωρών, και στην Ινδία, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα ήδη από το 1990.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Tanweer Alliances ενισχύει την παρουσία της στα κινηματογραφικά πράγματα, ως συμπαραγωγός του «Sune in Greece», αλλά και της Κυπριακής ταινίας «Home Sweet Home» του Κυριάκου Τοφαρίδη, που επίσης ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της πριν λίγες μέρες. Μέσα στη σεζόν 2012 – 2013, η Tanweer στοχεύει να αναπτυχθεί περισσότερο και στον χώρο της κινηματογραφικής διανομής. Επίσης, η εταιρεία έχει αναλάβει την παγκόσμια διανομή των ταινιών της «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος» και της «Φίνος Φίλμς».