Buzz

Οι Mythbusters διαλύουν τον μύθο του «Τιτανικού»: ο Τζακ δε χρειαζόταν να πεθάνει!

στα 10

Σ' ένα special επεισόδιο αφιερωμένο στην 3D επανέκδοση του «Τιτανικού» του Τζέιμς Κάμερον, οι δημοφιλείς Mythbusters επιστήμονες του Discovery Channel αναπαριστούν τις συνθήκες και τις θερμοκρασίες της τελευταίας σκηνής της ταινίας και αποκαλύπτουν: ο Τζακ θα μπορούσε να είχε επιβιώσει. Φτου!

Οι Mythbusters διαλύουν τον μύθο του «Τιτανικού»: ο Τζακ δε χρειαζόταν να πεθάνει!
Never let go Jack, χωράμε σου λέω!

Οι φήμες θέλουν ότι ο Τζέιμς Κάμερον, αναβιώνοντας το μελόδραμα του «Τιτανικού» σε 3D τα άκουσε για ακόμα μία φορά ένα χεράκι από τους θαυμαστές του, οι οποίοι με tweets, mails, posts, blogs του το έκαναν ξεκάθαρο: είναι σαδιστής. Εκανε την Ρόουζ εγωίστρια, τον Τζακ αφελή και έγραψε ένα τέλος στην ταινία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Χωρούσαν και οι δύο πάνω στην πόρτα του ναυαγίου. No one had to let go.

Ο σκηνοθέτης (και μάστορας του marketing) λοιπόν σκέφτηκε να απευθυνθεί στο εκκεντρικό κι αγαπημένο δίδυμο ερευνητών του Discovery Channel, «Mythbusters». Κι εκείνοι, αφιέρωσαν ένα επεισόδιο στο να μελετήσουν τις συνθήκες που περιγράφει το σενάριο, να κατασκευάσουν ένα πιστό αντίγραφο της πόρτας, αλλά και τις ίδιες θερμοκρασίες που φυσιολογικά θα κυριαρχούσαν το μοιραίο βράδυ του ναυαγίου, να υπολογίσουν το χρόνο μέχρι τη διάσωση και να ... αναπαραστήσουν οι δυο τους το γεγονός! Μόνο έτσι μπορούσαν να διαβεβαιώσουν τον Κάμερον: είχε δίκιο που έπνιξε τον Τζακ ή θα μπορούσε να έχει ζήσει αυτός ο έρωτας για πάντα; (ή τουλάχιστον καμιά 50αριά χρόνια!)

ΜΥΤΗ

Το μόνο που έλειπε σ' αυτό το ενδελεχές fact-checking ήταν να ... βραχούν. Ο Τζέιμι Χάινεμαν στο ρόλο της «Ρόουζ» (τον οποίο γκρίνιαξε θυμωμένα «μη με φωνάζεις Ρόουζ!») βούτηξε στο ποτάμι και σκαρφάλωσε στο πιστό αντίγραφο της πόρτας/σχεδίας, ενώ ο Ανταμ Σάβατζ στο ρόλο του Τζακ επιχείρησε να χωρέσει δίπλα του. Είχαν υπολογίσει ότι έπρεπε να αντέξουν 63 λεπτά μέχρι να καταφθάσουν οι δυνάμεις διάσωσης και χωρίς να κινδυνέψουν από την υποθερμία.

Και... τα κατάφεραν! Ενα κόλπο βέβαια έκανε τη διαφορά: έδεσαν το σωσίβιο της Ρόουζ κάτω από τη σχεδία για μία παραπάνω ώθηση, έτσι ώστε το 85% του σώματός τους να είναι έξω από το νερό. Η πόρτα δε βούλιαζε λοιπόν τόσο με δύο ενήλικες άντρες πάνω της, οπότε δε θα βούλιαζε και για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι των καταδικασμένων εραστών!

JAMES

Καταδικασμένων από τον Κάμερον, ο οποίος στο στούντιο/εργαστήρι των «Mythbusters» μαθαίνει τα νέα. «Ηταν άσκοπος ο θάνατος του Τζακ» του λέει ο Τζέιμι Χάινεμαν και ο οσκαρικός σκηνοθέτης δεν ιδρώνει καθόλου. «Παιδιά, νομίζω ότι χάσατε το νόημα. Το σενάριο λέει ότι ο Τζακ πεθαίνει, οπότε πρέπει να πεθάνει. Ισως τα μπερδέψαμε λίγο - έπρεπε να κάνουμε την πόρτα λίγο μικρότερη για να είμαστε ακριβείς, αλλά ο τυπάκος δεν την γλίτωνε, θα βούλιαζε...»

Διαβάστε τα πάντα για τον «Τιτανικό 3D» εδώ.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο «Titanic Survival Results» των Mythbusters πατώντας το play.