Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Κάννες απέκτησαν τα δικά τους queer awards

στα 10

Στη γραμμή των Teddy Awards που απονέμονται στο Φεστιβάλ Βερολίνου, τώρα και το Φεστιβάλ Καννών έχει τα δικά του queer awards.

Οι Κάννες απέκτησαν τα δικά τους queer awards

Τα βραβεία Queer Palm διοργανώθηκαν φέτος για δεύτερη χρονιά, με ιδιωτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει πλειάδα δημοσιογράφων, διοργανωτών LGBT φεστιβάλ και κινηματογραφιστών. Οι υποψήφιες ταινίες επιλέγονται από όλα τα επίσημα προγράμματα του Φεστιβάλ Καννών – το επίσημο διαγωνιστικό, το Ενα Κάποιο Βλέμμα, την Εβδομάδα Κριτικής και το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Ελιζαμπέτ Κουιν (Γαλλία), κριτικό στο δημοφιλές τηλεοπτικό κανάλι Paris Premiere, Μαρί Κολμάν (Γαλλία), παραγωγό και παρουσιάστρια του Canal +, Ζεράρ Λεφόρ (Γαλλία), αρχισυντάκτη της εφημερίδας Liberation, Τόμας Αμπελτσχάουζερ (Γερμανία), δημοσιογράφο συνεργαζόμενο με την εφημερίδα Die Welt και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, Φρεντ Αρεντς (Βέλγιο), καλλιτεχνικό διευθυντή του προγράμματος Festival Pink Screens de Bruxelles, Ελιζαμπέτ Κενό (Γαλλία), καλλιτεχνική διευθύντρια του Cinemarges Festival και Ρομπέρτο Σκινάρντι (Ιταλία), κριτικό κινηματογράφου της εφημερίδας Il Manifesto.

Τον Queer Φοίνικα για το 2011 κέρδισε η ταινία «Skoonheid» του νοτιοαφρικανού Ολιβερ Χερμάνους, από το τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Η πρώτη ταινια από τη Νότιο Αφρική που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών, είναι η ιστορία ενός μεσήλικα macho Αφρικάνερ, παντρεμένου με παιδιά και με μια ομάδα φίλων, με τους οποίους συναντιέται για σεξ σε μια απομονωμένη φάρμα. Ορίζοντας τον εαυτό του ως οτιδήποτε άλλο εκτός από gay, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια προσωπική κρίση, όταν στον γάμο της κόρης του, συναντά ξανά μετά από εφτά χρόνια τον εικοσάρη γιο του καλύτερού του φίλου και πολύ απλά δεν μπορεί να σταματήσει να τον σκέφτεται.

Το βραβείο έδωσαν στον Χερμάνους ο Πορτογάλλος σκηνοθέτης Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκες και η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλί Γκεγιέ, μέλη, φέτος, της κριτικής επιτροπή της Cinefondation για το 64ο Φεστιβάλ Καννών.