Buzz

Οι Ινδοί κατεβαίνουν στους δρόμους για να σταματήσουν την Μπιν Λάντεν ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου

στα 10

Η νέα ταινία της οσκαρικής Κάθριν Μπίγκελοου «Zero Dark Thirty» (τίτλος που αντικατέστησε τον παλιότερο «Kill Bin Laden») συνάντησε την απρόσμενη αντίδραση των Ινδών εθνικιστών, οι οποίοι επιτέθηκαν στα σετ απαιτώντας να σταματήσει η παραγωγή. Δείτε φωτογραφίες...

Οι Ινδοί κατεβαίνουν στους δρόμους για να σταματήσουν την Μπιν Λάντεν ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου

Σε γυρίσματα στην Ινδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κάθριν Μπίγκελοου («The Hurt Locker») για το πολυαναμενόμενο «Zero Dark Thirty» (πρώην «Kill Bin Laden»), που εξετάζει την αποστολή των Αμερικανών πεζοναυτών που εκτέλεσαν τον Οσάμα Μπιλ Λάντεν.

Τα προβλήματά της όμως είναι πολλά: από την μία συνεχίζεται μία (για πολλούς ατέρμονη) έρευνα του Πενταγώνου για να αποκαλυφθούν οι πηγές στις οποίες βασίστηκε η Μπίγκελοου και ο σεναριογράφος της Μαρκ Μπόαλ. Οι κατηγορίες τους θέλουν να προμηθεύονται άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, κάτι όμως που μήνες μετά το Πεντάγωνο δεν μπορεί να αποδείξει.

Το δεύτερο πρόβλημα που απειλεί να σταματήσει την παραγωγή είναι η πρόσφατη εξέγερση φανατικών εθνικιστών στην Ινδία, οι οποίοι δεν κατανοούν τι σημαίνει «γυρίζω μία φιξιόν ταινία» κι ότι στην βιομηχανία του σινεμά γίνονται συμβιβασμοί: το Τορόντο έχει υπάρξει πολλές φορές ως «Νέα Υόρκη», η έρημος του Μαρόκο έχει μεταμορφωθεί στην πολεμική ζώνη του Ιράκ, ή τα κάστρα της Μάλτα σε «Αρχαία Τροία». Είναι κανόνας τοποθεσίες με φθηνότερο κόστος, ή μεγαλύτερη ασφάλεια, να χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν τα μέρη που περιγράφει το σενάριο.

Το αμάρτημα της Κάθριν Μπίγκελοου είναι ότι χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή μία περιοχή της Ινδίας για να αναπαραστήσει περιοχή του Πακιστάν (καθότι δεν δόθηκε άδεια για να γυριστεί η ταινία στο Πακιστάν). Αυτή είναι μία περίπτωση που οι Αμερικανοί καλό θα ήταν να γνωρίζουν Ιστορία. Το αιώνιο μίσος των δύο χωρών αναζωπυρώθηκε στα σετ, με ομάδα Ινδών εθνικιστών («Vishva Hindu Parishad»), που πληροφορήθηκαν ότι η ινδική πόλη του Τσαντιγκάρ χρησιμοποιείται ως την πακιστανική Λαχόρ, να καταλαμβάνει βίαια τα σετ και να επιτίθεται στα συνεργεία της παραγωγής. Σύνθημά τους «Καμία Πακιστανική σημαία δε θα υψωθεί σε Ινδικό έδαφος».

Ο αρχηγός της εθνικιστικής ομάδας έκανε δηλώσεις. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Τσαντιγκάρ. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να υψωθούν πακιστανικές σημαίες στο έδαφός μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η ταινία...»

Κάτι τέτοιο δεν έγινε πάντως: ώρες μετά και με την παρέμβαση της ινδικής αστυνομίας τα γυρίσματα συνεχίστηκαν, αλλά με το πλήθος των Ινδών αμετακίνητο. Για αυτό και παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις που προσπαθούν να τους εξηγήσουν ότι η πρακτική κατασκευή μιας ταινίας δεν έχει κανένα ιδεολογικό χαρακτήρα.

Σε άλλο θέμα τώρα, ο νέος τίτλος της ταινίας («Zero Dark Thirty») αναφέρεται σε στρατιωτικό κώδικα που περιγράφει την ώρα: «μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα». Η Μπίγκελοου έχει όντως ένα πολύ δυνατό team έρευνας πίσω από τη συγγραφή του σεναρίου, καθώς η μυστική ομάδα πεζοναυτών «Seal Team 6» όντως προσγειώθηκε στο Πακιστάν περίπου εκείνη την ώρα, καθώς ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε λίγο μετά την μία το πρωί.

Και σας αφήσαμε το καλύτερο για τελευταίο: φήμες θέλουν ότι ο Μπραντ Πιτ πέταξε για δύο μέρες στα γυρίσματα της ταινίας για ένα cameo. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η φήμη κυκλοφορεί αρκετά έντονα στο διαδίκτυο. Για να δούμε...

Το εξακριβωμένο καστ πάντως περιλαμβάνει τους Τζόελ Εντγκερτον, Τζέσικα Τσαστέιν, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Κάιλ Τσάντλερ, Μαρκ Στρονγκ, Κρις Πρατ, Τζέισον Κλαρκ, Χάρολντ Περινό.

Η πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου.