Buzz

Oι φαντασμαγορικές εμμονές του Φεντερίκο Φελίνι

στα 10

Με αυτόν τον τίτλο («The Spectacular Obsessions of Federico Fellini»), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο αιφερώνει ολόκληρο το καλοκαίρι του στον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη.

Oι φαντασμαγορικές εμμονές του Φεντερίκο Φελίνι

Από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου, στο TIFF Bell Lightbox, οι Καναδοί θα έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν μέσα στο παραισθησιογόνο σύμπαν του Φεντερίκο Φελίνι.

Στο κέντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται η έκθεση «The Spectacular Obsessions of Federico Fellini», η οποία χωρίζεται σε τρία ευδιάκριτα μέρη («Fellini and the Church», «Fellini and Masina» και «Fellini and Dreams») και η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Jeu de Paume του Παρισιού το 2009 και στο MAMbo (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μπολόνια), το 2010.

Μέσα από φωτογραφικό υλικό, σχέδια του ίδιου του Φελίνι, αφίσες των ταινιών του, περιοδικά της εποχής, συνεντεύξεις του Φελίνι αλλά και ένα αφιέρωμα στις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του, η σχέση του Ιταλού δημιουργού με τη θρησκεία, τις γυναίκες, τα όνειρα και τη διασημότητα απελευθερώνουν ολόκληρο το πνεύμα της ίσως σημαντικότερης προσωπικότητας του ιταλικού σινεμά, από τα πρώτα του βήματα μέχρι και την τελευταία, ώριμη περίοδο της φιλμογραφίας του.

«Η έκθεση μας ταξιδεύει σε όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο Φελίνι επηρέασε την σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Από τους παπαράτσι μέχρι τη reality τηλεόραση, από το "Rome" του ΗΒΟ μέχρι το "Spring Break" του MTV, όλοι χρωστάνε τα πάντα στον μαέστρο Φελίνι», δηλώνει ο οργανωτής της έκθεσης Νόα Κόουαν

Στα highlights της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται σπάνιο υλικό από μια ανέκδοτη ταινία του Φελίνι («Μastrona»), δοκιμαστικά που έκανε ο σκηνοθέτης σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, ένα ντοκουμέντο με πλήθος στο Μιλάνο που παρακολουθεί το ιπτάμενο άγαλμα του Χριστού που ενέπνευσε την διάσημη αρχική σκηνή της «Dolce Vita» αλλά και μια σειρά προβολών όπου διάσημοι κινηματογραφιστές (όπως ο Ατόμ Εγκογιάν, η Μιράντα Τζουλάι, ο Απιτσατπονγκ Βιρασετακούν κ.ά.) έχουν συνδυάσει μια ταινία του Φελίνι με μια άλλη ταινία που κατά τη γνώμη τους έχει εμπνευστεί από αυτήν.

Μέρος της έκθεσης, είναι και η φωτογραφική έκθεση «La Dolce Vita Years» με υλικό από το πνεύμα της εποχής στην οποία ο Φελίνι γύριζε την «Dolce Vita» αλλά και το πρόγραμμα «Days of Glory: Masterworks of Italian Neorealism» με τις σπουδαιότερες στιγμές του ιταλικού νεορεαλισμού.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ