Industry

Οι Ελληνες ηθοποιοί και σκηνοθέτες στο πλευρό των απεργών των στούντιο της Cinecitta!

στα 10

Με επίσημη κοινή επιστολή τους, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αλλά και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων στα θρυλικά στούντιο της Cinecitta που απειλούνται με διάλυση, ενώνοντας τις φωνές τους με ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα της Ευρώπης.

Οι Ελληνες ηθοποιοί και σκηνοθέτες στο πλευρό των απεργών των στούντιο της Cinecitta!

Τα ιταλικά μέτρα λιτότητας απειλούν σοβαρά με λουκέτο την Cinecitta - το πιο ιστορικό κινηματογραφικό στούντιο της Ευρώπης. Το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης ήταν μεγάλο πλήγμα για τους εργαζομένους οι οποίοι κατέβηκαν σε πορείες και ξεσήκωσαν διαδικτυακές διαμαρτυρίες.

Τις φωνές τους άκουσε ολόκληρος ο κινηματογραφικός κόσμος. Σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης Γάλλοι σκηνοθέτες (με πρωτοπόρους τους Κώστα Γαβρά, Κλοντ Λελούς και Μισέλ Χαζαναβίσιους) ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών για την προστασία του θρυλικού στούντιο της Cinecitta στην Ρώμη (το οποίο ήδη κυκλώνουν ως αδίστακτα κοράκια οι μεγαλομεσίτες για κατεδάφιση και εκμετάλλευση).

Μετά τη Γαλλία, ακολούθησε και ο υπόλοιπος κόσμος. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σε κοινή τους επιστολή το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αλλά και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δηλώνουν το σοκ και την ντροπή τους για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένα ιστορικό κινηματογραφικό μνημείο και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Να θυμίσουμε ότι η Cinecitta, χτισμένη αρχικά από τον Μουσολίνι για προπαγανδιστικούς λόγους, προσέφερε έδαφος τόσο για τα λαϊκά σπαγκέτι-γουέστερν που γυριζόντουσαν σωρηδόν, όσο και για τα αριστουργήματα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Κομεντσίνι. Χολιγουντιανές παραγωγές όπως τα «Μπεν Χουρ», «Διακοπές στη Ρώμη» και πιο πρόσφατα οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» του Σκορσέζε είχαν επίσης γυριστεί εκεί.

Είναι πραγματικό πλήγμα στην κινηματογραφική παράδοση και κληρονομιά να σκεφτεί κανείς ότι τα στούντιο δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό.

Διαβάστε τι δήλωσαν οι Ελληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί και δείτε την αυθεντική επιστολή στο gallery.

Αγαπητοί συνάδελφοι καλλιτέχνες,

Ως εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα σας ενάντια στην σκανδαλώδη διάλυση των στούντιο της Cinecitta. Κι εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε παρόμοιες απειλές κάτω από την μάσκα της Κρίσης. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι οι Τέχνες και η Ιστορία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να προστατεύονται από τα κράτη.

Σ' αυτό τον αγώνα ενάντια στην πολιτισμική λήθη και την οικονομική ζούγκλα στην οποία μας ωθούν να ζήσουμε, εμείς οι Ελληνες καλλιτέχνες ενώνουμε τις φωνές μας με τις δικές σας. Μία λέξη βγαίνει από το στόμα μας: Ντροπή!

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε για την καλύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματός σας.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Αργύρης Ξάφης

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Χάρης Παπαδόπουλος