Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Ode to Joy» του Γαβριήλ Τζάφκα στο Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Με τη σημαία της Δανίας, ο Γαβριήλ Τζάφκας φέρνει τη δεύτερου μεγάλου μήκους ταινία του που βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής στο Ατελιέ της Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών.

To «Ode to Joy» του Γαβριήλ Τζάφκα στο  Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών

Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γαβριήλ Τζάφκα, μονίμου κατοίκου Δανίας, το «Ode to Joy», έρχεται μετά το «Αγκαθι» για να αφηγηθεί την μια «Οδύσσεια του παραλόγου, ένα διαλογισμό στην κοινή μας ταυτότητα ως πολίτες του κόσμου», όπως χαρακτηρίζουν την ταινία οι ίδιοι οι δημιουργοί της.

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο Κάσπερ Χάνσεν, ένας σεβάσμιος άνθρωπος της Αναγέννησης πεθαίνει. Η Ταϊλανδέζα πρώην μασέζ σύζυγος του, η συνταξιούχος ακαδημαϊκή Δανέζα πρώην σύζυγός του και τα τρία ενήλικα παδιά του (ένας ιερέας, ένας συντηρητικός πολιτικός και ένας καλλιτέχνης) συναντιούνται για την ανάγνωση της διαθήκης, μετά από χρόνια που έχουν να βρεθούν μαζί. Προς έκπληξή τους, ανακαλύπτουν πως ο Κάσπαρ Χάνσεν δεν έχει πληρώσει τους εκκλησιαστικούς του φόρους και άρα δεν δικαιούται σε θρησκευτική ταφή. Το αταίριαστο πλήθος των συγγενών του θα ταξιδέψει μέχρι τον μακρύ Βορρά, όπου ενας παλιός φίλος του νεκρού έχει συμφωνήσει να τον θάψει κάτ από το παγωμένο έδαφος και τους συννεφιασμένους ουρανούς των νησίων Φάρος, μακριά από τους φόρους της Δανίας. Οι ταξιδιώτες προσπαθούν να θυμηθούν τον άνδρα που τους ενέπνευσε να γίνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι. Αλλά δεν συμφωνούν πάντα για το ποιος ήταν ο Κάσπαρ Χάνσεν.

Διαβάστε ακόμη: «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος»: Ο Γαβριήλ Τζάφκας μιλάει στο Flix για το «Αγκάθι»

Το «Ode to Joy» είναι μια συμπαραγωγή της KYK Pictures, της Adomeit Film, Kakavias Films, Kabel Film σε συνεργασία με την Zentropa Entertainments 3. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Γιον Χάμερ. Το σενάριο, πριν φτάσει στο Ατελιέ της Cinefondation των Καννών είχε συμμετάσχει στο Sam Spiegel Jerusalem Film Lab και έχει υποστηριχθεί από το MEDIA Creative Europe.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρότζεκτ μας επιλέχθηκε από το L’Atelier. Αναζητούμε κι άλλους διεθνείς συνεργάτες για να ολοκληρώσουμε τη χρηματοδότηση της ταινίας και δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος στον κόσμο εκτός από το Φεστιβάλ των Καννών για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Ανυπομονούμε», δηλώνει στο Flix o Γαβριήλ Τζάφκας.

Γαβριήλ Τζάφκας

Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986. Αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της ελληνικής κρίσης μετακόμισε στην Κοπεγχάγη και σπούδασε στην διεθνού κύρους σχολή Super 16 (Nordisk Film). Είναι απόφοιτος του Berlinale Talent Campus και του Sarajevo Talent Campus. Οι μικρού μήκους ταινίες του ταξίδεψαν σε πολλά φεστιβάλ στον κόσμο και διακρίθηκαν με περισσότερα από 30 διεθνή βραβεία. Το 2017 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Αγκάθι», μια Δανοελληνική συμπαραγωγή που κέρδισε το βραβείο Eurimages Lab Award. Το «Ode to Joy» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Μαζί με τον Γαβριήλ Τζάφκα στο L' Atelier της Cinefondation συμμετέχει και ο Χρήστος Μασσαλάς με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Broadway».