Buzz

Ο Ζερεμί Ρενιέ είναι ο «Cloclo»

στα 10

Ο Βέλγος ηθοποιός που ανέδειξαν οι αδελφοί Νταρντέν θα ενσαρκώσει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της γαλλικής ποπ και πραγματικό δημιουργό του «My Way».

Ο Ζερεμί Ρενιέ είναι ο «Cloclo»

Ο Κλοντ Φρανσουά, με αγάπη αποκαλούμενος Cloclo, ήταν ένα pop icon στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60, αλλά και ο συνθέτης και στιχουργός του «Comme d’ habitude», του τραγουδιού που ξέρουμε καλύτερα ως «My Way».

Γεννήθηκε το 1939 στην Αίγυπτο, όπου ο πατέρας του δούλευε ως ελεγκτής κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ, με το ξέσπασμα όμως της εκεί κρίσης, η οικογένεια μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο.

Ο Κλοντ είχε έφεση στη μουσική, έπαιζε πιάνο, βιολί και ντραμς, γρήγορα άρχισε να δουλεύει στις ορχήστρες των μεγάλων ξενοδοχείων του πολυτελούς θέρετρου και, κερδίζοντας σταδιακά αναγνώριση, να κρατά ο ίδιος τη σκηνή στα νυχτερινά κέντρα της Κυανής Ακτής.

Από εκεί μεταπήδησε στο Παρίσι, όπου, την εποχή του ροκ εν ρολ και του τουίστ, ξεκίνησε να διασκευάζει στα γαλλικά μεγάλες αμερικανικές επιτυχίες κερδίζοντας τεράστια αναγνώριση εγχώρια. Ανάμεσά τους ήταν το «Made to Love» των Everly Brothers, ή το «If I Had a Hammer» αλλά και όλα τα hits των Beatles και στα live του ακολουθούσε το look του Ελβις Πρίσλεϊ και την ατμόσφαιρα των μεγάλων σόου του Βέγκας, με χορεύτριες στη σκηνή και φαντασμαγορικά ρούχα.

Το 1967, μαζί με τον Ζακ Ρεβό, έγραψε ένα δικό του τραγούδι, το «Comme d’ habitude», που αφότου προκάλεσε μαζική υστερία στη Γαλλία, μεταφέρθηκε στ’ αγγλικά από τον Πολ Ανκα κι έγινε διάσημο σε όλον τον κόσμο με τη φωνή του Φρανκ Σινάτρα, ως «My Way»! Πρώτος, επίσης, τραγούδησε το «Parce que je t’ aime, mon enfant», που παρότι δεν έκανε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, δεν είναι άλλο από το «My Boy» που τραγουδούσε ο Ελβις.

Με την άνοδο της ντίσκο της δεκαετία του ’70, ο ευμετάβλητος και πανέξυπνος Κλοντ Φρανσουά μεταμορφώθηκε σε γαλλική εκδοχή των Bee Gees και συνέχισε με επιτυχία την καριέρα του. Δημιούργησε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, αλλά κι ένα πρακτορείο μοντέλων κι ένα κουτσομπολίστικο περιοδικό. Ευρηματικός, τολμηρός και απίστευτα δυναμικός, έχοντας αποφύγει την έκρηξη μιας βόμβας του IRA που έσκασε δίπλα του σ’ ένα ταξίδι στο Λονδίνο και την απόπειρα δολοφονίας του από ένα μαφιόζο, πέθανε από ηλεκτροπληξία όταν, ενώ βρισκόταν μέσα στη μπανιέρα, προσπάθησε να φτιάξει τη λάμπα που βρισκόταν από πάνω του. Ηταν μόλις 39 χρόνων.

Η κινηματογραφική βιογραφία του Cloclo έχει ως σκηνοθέτη τον Φλοράν Εμίλιο Σίρι (γνωστό από το «Hostage» με τον Μπρους Γουίλις και το «L'Ennemi Intime» με τον Μπενουά Μαζιμέλ) ενώ το σενάριο υπογράφει ο Σίρι μαζί με τον Ζουλιέν Ραπενό, γιο του σκηνοθέτη Ζαν-Πολ Ραπενό.

Τον Κλοντ Φρανσουά θα αναλάβει να ενσαρκώσει, αν και Βέλγος, ο Ζερεμί Ρενιέ, με εξαιρετική ομοιότητα απ’ ό,τι μπορείτε να δείτε παρακάτω, ενώ ο Μπενουά Μαζιμέλ θα υποδυθεί τον παραγωγό των σόου του Cloclo, Πολ Λέντερμαν και ο Ρόμπερτ Κνέπερ θα εμφανιστεί ως Φρανκ Σινάτρα! Η ταινία θα βγει στις γαλλικές αίθουσες τον Μάρτιο του 2012.