Industry

Ο Χανς Ζίμερ θέτει εαυτόν εκτός (οσκαρικού) κινήματος

στα 10

Ενας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών αποσύρει το όνομά του από την οσκαρική κούρσα.

Ο Χανς Ζίμερ θέτει εαυτόν εκτός (οσκαρικού) κινήματος
Ο Χανς Ζίμερ με το Οσκαρ του το 1994 και απλός παρατηρητής σήμερα

Ο Γερμανός μουσικός είναι ένας από τους πιο πολυβραβευμένους, αναγνωρίσιμους και δημιουργικούς συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο. Κι όμως, φέτος, αποφάσισε με δική του πρωτοβουλία (και μετά από παρότρυνση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε όλους τους καλλιτέχνες που έχουν ήδη φιγουράρει πολύ στις λίστες της), να μη συμμετάσχει στις υποψηφικότητες για τα Βραβεί Οσκαρ.

Ο Ζίμερ, με πιο πρόσφατες υποψηφιότητες αυτές για το «Sherlock Holmes» και το «Inception» τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσε φέτος να διαγωνιστεί για το Οσκαρ μουσικής στο «Rango», ή τον δεύτερο «Sherlock Holmes», ή το δεύτερο «Kung Fu Panda», ή τους τέταρτους «Πειρατές της Καραϊβικής», ή και το «Δίλημμα».

Και να γιατί δεν το κάνει, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter:

«Μόλις ανακοινωθεί ότι είσαι υποψήφιος και δε με νοιάζει ποιος είσαι – οπωσδήποτε υπάρχουν άνθρωποι με καλύτερο χαρακτήρα από το δικό μου – επικρατεί μαι παράνοια... Σου τηλεφωνούν στις πέντε το ξημέρωμα και μετά πρέπει να δώσει συνεντεύξεις και να πας στα πάρτυ και να γνωρίσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους και να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα. Είναι αποπροσανατολιστικό και νομίζω ότι, για μια χρονιά τουλάχιστον, θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να το παρατηρώ απ’ έξω. Με ανησυχεί το γεγονός ότι πρέπει να παραμένουμε επίκαιροι με την εποχή μας. Οι καιροί αλλάζουν, πολύ γρήγορα. Συνήθως αυτό που κάνω εγώ όταν τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα είναι να στέκομαι ακίνητος και να παρατηρώ.»

Ο Ζίμερ έχει υπάρχει επτά φορές υποψήφιος για Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής και το έχει κερδίσει τη μία, για το soundtrack του «Βασιλιά των Λιονταριών».

Δεν έχουμε παρά να δούμε αν ο Χανς Ζίμερ θα έχει «κινητοποιηθεί» μέχρι τα Οσκαρ του 2013, όταν θα μπορεί, ενδεχομένως, να συμμετάσχει με το σκορ του «The Dark Knight Rises»!