Buzz

O Τζον Μάλκοβιτς ξαναζεί «Επικίνδυνες Σχέσεις»!

στα 10

Αυτή τη φορά όχι στον κινηματογράφο, αλλά στο θέατρο και μάλιστα στο Παρίσι, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την πιο διάσημη μεταφορά του μυθιστορήματος του Λακλός στο σινεμά από τον Στίβεν Φρίαρς, με τον ίδιο τον Τζον Μάλκοβιτς τότε στον «κλασικό» ρόλο του κόμη Βαλμόν!

O Τζον Μάλκοβιτς ξαναζεί «Επικίνδυνες Σχέσεις»!

Ηταν 1988, όταν ο Τζον Μάλκοβιτς θα άφηνε στην κινηματογραφική αθανασία τον Κόμη Βαλμόν στην «κλασική» πλέον μεταφορά στο σινεμά του διάσημου θεατρικού έργου του Κρίστοφερ Χάμπτον (βασισμένου στο μυθιστόρημα του Σοντερλός ντε Λακλός) «Επικίνδυνες Σχέσεις» δια χειρός Στίβεν Φρίαρς.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά ο Τζον Μάλκοβιτς σκηνοθετεί τις «Επικίνδυνες Σχέσεις» στο Theatre de l' Atelier του Παρισιού σε μια εκμοντερνισμένη εκδοχή των ερωτικών παιχνιδιών ανάμεσα στον κόμη Βαλμόν, την Μακρησία ντε Μερτέιγ και την Μαντάμ ντε Τουρβέλ.

«Από τη στιγμή που διάβασα το θεατρικό του Κρίστοφερ Χάμπτον, είχα την επιθυμία να το σκηνοθετήσω στο θεάτρο. Ηταν πέντε χρόνια πριν υποδυθώ τον Κόμη Βαλμόν στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς. Είχα φανταστεί ένα μεγάλο θεάτρο, αφαιρετικά σκηνικά, κοστούμια και μεγάλες ερμηνείες, αλλά ο καιρός πέρασε... Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια για να με πλησιάσει η Λόρα Πελς, διευθύντρια του Theatre de l' Atelier και να μου προτείνει να το ανεβάσω», δήλωσε ο Μάλκοβιτς.

Ολοι οι ρόλοι του έργου ερμηνεύονται από νέους, άγνωστους κατά βάση ηθοποιούς που ο Μάλκοβιτς επέλεξε ανάμεσα σε 300 σπουδαστές θεάτρου, ενώ για τη χρήση κινητών τηλεφώνων που αντικαθιστούν τις επιστολές που ανταλλάσουν μεταξύ τους οι ήρωες (άλλωστε και το βιβλίο του Λακλός αποτελείται μόνο από γράμματα), ο σκηνοθέτης δήλωσε: «Θέλαμε να κάνουμε μια μείξη του 18ου αιώνα και του σήμερα. Δεν θα έλεγα ο πόλεμος ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, αλλά η αέναη μάχη ανάμεσα τους δεν έχει αλλάξει και πολύ από την εποχή του Λακλός. Τα βαθιά αισθήματα είναι συχνά βίαια και δεν αλλάζουν, όσοι αιώνες κι αν περάσουν.».

Οσο για τη σύγκριση με την κινηματογραφική μεταφορά του Στίβεν Φρίαρς, ο Μάλκοβιτς ξεκαθαρίζει: «Δεν έχω δει την ταινία εδώ και 20 χρόνια. Είναι αδύνατον να συγκρίνεις το σινεμά με το θέατρο. Το θέατρο έχει κάτι το εφήμερο, κάτι το πιο ζωντανό, είναι διαφορετικό κάθε βράδυ.»

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο παραγωγής του Τheatre de l' Atelier από τις πρόβες της παράστασης.

Αν βρίσκεστε στο Παρίσι, οι παραστάσεις συνεχίζονται για όλον τον Ιανουάριο. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της παράστασης.