Φεστιβάλ / Βραβεία

O Ταϊφούν Πιρσελίμογλου συστήνεται στο ελληνικό κοινό!

στα 10

Από τις 22 έως τις 28 Μαρτίου, υπό τον γενικό τίτλο «Ανεμος στην Πόλη», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του σκηνοθέτη, ζωγράφου και συγγραφέα Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.

O Ταϊφούν Πιρσελίμογλου συστήνεται στο ελληνικό κοινό!

«Εκφράσεις όπως "σωστή ταινία" ή "καλή ταινία" δεν ανήκουν στον κόσμο του σινεμά. Αντ' αυτού θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να αναζητήσουμε στον εσωτερικό κόσμο ενός σκηνοθέτη.»

Ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου γεννήθηκε το 1959 στην πόλη Τραμπζόν της Τουρκίας, αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη όπου και διαμένει μόνιμα. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο Πιρσελίμογλου έχει εκδώσει και τέσσερα μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων, αλλά είναι και ιδρυτής της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης «Academy Genius» στην οποία και διδάσκει.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, τον γνωρίζουν στην Ευρώπη ως έναν από τους πλέον πολυβραβευμένους σκηνοθετες της γενιάς του με τέσσερις μέχρι στιγμής ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες όλες έχουν συμμετάσχει σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το «Στο Πουθενά» γυρίστηκε το 2002, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντεραλ και απέσπασε το μεγάλο βραβείο των κριτικών. Η δεύτερη ταινία του «Ριζά» γυρίστηκε το 2007 και έκανε την πρεμιέρα της στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την αρχή της «τριλογίας της συνείδησης και του θανάτου» η οποία συνεχίστηκε με την τρίτη του ταινία «Το Πούσι» (σε συμπαραγωγή με την Ελλάδα με την εταιρεία Graal και τον παραγωγό Νίκο Μουστάκα) που γυρίστηκε το 2009 και συμμετείχε και αυτή στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ολοκληρώθηκε με την ταινία που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, την «Περούκα» του 2012, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Και οι τέσσερις παραπάνω ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, συστήνοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν ιδιοσυγκρασιακό δημιουργό με προσωπικό στιλ και πολιτική θέση ο οποίος αυτήν την εποχή ετοιμάζει τα γυρίσματα για την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Δεν είμαι εγώ » σε συμπαραγωγή Ελλάδας (Νίκος Μουστάκας), Γερμανίας (Endorphin Film) και Τουρκίας (Zuzi Film), ενώ στους συντελεστές του φιλμ βρίσκει κανείς τον Ανδρέα Σινάνο στη Διεύθυνση Φωτογραφίας και τον Γιώργο Κουμεντάκη στη Μουσική.

Οι τέσσερις ταινίες του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου θα προβάλλονται καθημερινά από τις 22 έως τις 28 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 19.00 και στις 21.00 (παρουσία του σκηνοθέτη), ενώ στο χώρο της Ταινιοθήκης θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Μάθετε περισσότερα για τον πολυπρόσωπο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου στην επίσημη σελίδα του στο Ιντερνετ.