Buzz

O Σάια ΛαΜπεφ απολογείται στον Ντάνιελ Κλόουζ: «Ι fucked up»

στα 10

H μικρού μήκους του ηθοποιού «HowardCantour.com», είχε προβληθεί σε μια σειρά από φεστιβάλ, ξεκινώντας από τις Κάννες. Χτες κυκλοφόρησε online και ο πλανήτης ανακάλυψε ότι είναι κλεμμένη από μια ιστορία του διάσημου κομίστα.

O Σάια ΛαΜπεφ απολογείται στον Ντάνιελ Κλόουζ: «Ι fucked up»

Το «HowardCantour.com» είναι η ιστορία ενός κριτικού κινηματογράφου και του τρόπου που αντιμετωπίζει την δουλειά του και τον κόσμο, μέσα από μια σειρά εσωτερικούς μονολόγους που βρίθουν από ενδιαφέρουσες, κυνικές, αστείες παρατηρήσεις. Τόσο που κανείς θα αναρωτιόταν αν ο νεαρός ηθοποιός είχε την ευφυΐα να τις συνθέσει μόνος του.

Τελικά αποδείχτηκε πως δεν το είχε κάνει ούτως ή άλλως. Το μικρού μήκους, το οποίο είχε προβληθεί στο φετιβάλ των Καννών το 2012 κυκλοφόρησε χτες online και δεν χρειάστηκε παρά λίγες ώρες πριν ο πλανήτης του internet ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα, η ιδέα, η ιστορία, ακόμη και οι διάλογοι αυτολεξεί, ήταν «δανεισμένοι» από την ιστορία του Κλόουζ «Justin M. Damiano», η οποία δεν αναφερόταν πουθενά στα credits ή το υλικό που συνόδευε την ταινία.

Και φυσικά ο ΛαΜπεφ δεν είχει ζητήσει ποτέ την άδεια του Κλόουζ για να κάνει το φιλμ, αφού ο κομίστας δήλωσε μετά τον θόρυβο που ξέσπασε: «η πρώτη φορά που έμαθα για το φιλμ ήταν όταν κάποιος μου έστειλε ένα link πριν λίγες ώρες. Δεν έχω μιλήσει ποτέ, ούτε έχω γνωρίσει τον κ ΛαΜπέφ, δεν έχω δει καμιά από τις ταινίες του απ όσο θυμάμαι και σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι πήρε το σενάριο και ακόμη και εικόνες από μια δική μου ιστορία που έγραψα πριν έξι ή εφτά χρόνια και προσποιήθηκε ότι ήταν δικά του. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι σκεφτόταν».

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε ο Σάια ΛαΜπεφ έγραψε στο twitter «το να αντιγράφεις απλώς, δεν είναι μια δημιουργική δουλειά. Το να εμπνέεσαι από την ιδέα κάποιου άλλου για να κάνεις κάτι νέο και διαφορετικό όμως, είναι. Στον ενθουσιασμό μου και την αφέλειά μου ως ερασιτέχνης σκηνοθέτης, χάθηκα σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία και αμέλησα να αποδώσω τα όσα έπρεπε εκεί που ανήκουν. Ντρέπομαι που δεν έδωσα credit στον Ντάνιελ Κλόουζ για το graphic novel του «Justin M. Damiano» που με ενέπνευσε. Μετανιώνω για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα και θέλω ο Ντάνιελ Κλόουζ να ξέρει ότι σέβομαι απόλυτα τη δουλειά του. I Fucked up».

22

Το αστείο είναι πως ακόμη και το πρώτο tweet συγνώμης του ΛαΜπεφ προς τον Κλόουζ μοιάζει κι αυτό «δανεισμένο» από μια απάντηση στο Yahoo Answers, πράγμα που δίνει στην όλη ιστορία τον αέρα του αληθινά γελοίου.

Η μικρού του μήκους του εν τω μεταξύ εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο, αλλά μπορείτε να τη δείτε στο flix, μαζί με μια σελίδα από το κόμικ του Κλόουζ που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την προέλευση του σεναρίου της.

2