Φεστιβάλ / Βραβεία

O Ρούμπεν Εστλουντ στην ελίτ των δημιουργών που έχουν πάρει δύο Χρυσούς Φοίνικες

στα 10

Μια εκλεκτή ομάδα δημιουργών απ' όλον τον κόσμο έχει κερδίσει μέσα στα 75 χρόνια του Φεστιβάλ Καννών όχι έναν αλλά δύο Χρυσούς Φοίνικες. Από σήμερα ανήκει σε αυτούς και ο Ρούμπεν Εστλουντ.

Flix Team
O Ρούμπεν Εστλουντ στην ελίτ των δημιουργών που έχουν πάρει δύο Χρυσούς Φοίνικες

Μέχρι και τη βράβευση του Ρούμπεν Εστλουντ με το Χρυσό Φοίνικα για το «Triangle of Sadness», οι δημιουργοί που είχαν κερδίσει δύο Χρυσούς Φοίνικες στο Φεστιβάλ Καννών ήταν μόνο οκτώ - μια μικρή ομάδα εκλεκτών που συγκίνησαν δύο φορές τις εκάστοτε επιτροπές των Φεστιβάλ στα οποία συμμετείχαν αποσπώντας δύο φορές την ύψιστη διάκριση τους.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Triangle of Sadness».

Ο πρώτος διπλός νικητής είναι ο Σουηδός Αλφ Σιόμπεργκ που κέρδισε το Grand Prix du Festival International du Film, όπως λεγόταν ακόμη τότε το μεγάλο βραβείο των Καννών, το 1946 με το «Iris and the Lieutenant» και το 1951 με το «Miss Julie». Ο δεύτερος είναι ο Φράνσις Φορντ Κόπολα που κέρδισε το 1974 με τη «Συνομιλία» και το 1979 με το «Αποκάλυψη Τώρα!», ο τρίτος ο Δανός Μπίλε Ογκαστ που κέρδισε το 1988 με το «Πέλε ο Κατακτητης» και το 1992 με τις «Καλύτερες Προθέσεις», ο Εμίρ Κουστουρίτσα που κέρδισε το 1985 με το «Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές» και το 1995 με το «Underground», ο Ιάπωνας Σοχέι Ιμαμούρα που κέρδισε το 1983 με τη «Μπαλάντα του Ναραγιάμα» και το 1997 με το «Χέλι», οι Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν που κέρδισαν το 1999 με τη «Ροζέτα» και το 2005 με το «Παιδί», ο Μίκαελ Χάνεκε που κέρδισε το 2009 με τη «Λευκή Κορδέλα» και τρία χρόνια αργότερα, το 2012 με το «Amour» και ο Κεν Λόουτς που κέρδισε το 2006 το «The Wind that Shakes the Barley» και το 2016 με το «I, Daniel Blake».

Ο Ρούμπεν Εστλουντ είχε κερδίσει το 2017 το Χρυσό Φοίνικα με την αμέσως προηγούμενη ταινία του, το «Τετράγωνο».

Το 75ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.