Φεστιβάλ / Βραβεία

O Ρόμαν Πολάνσκι τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Ζυρίχης

στα 10

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του στο δρόμο προς το φεστιβάλ της Ζυρίχης, ο Πολάνσκι τιμήθηκε τελικά φέτος για το σύνολο της καριέρας του δηλώνοντας λιτά: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ.»

O Ρόμαν Πολάνσκι τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Ζυρίχης

Η απόφαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης να επιμείνει στην βράβευση του Ρόμαν Πολάνσκι, δύο χρόνια μετά το περιστατικό της σύλληψης του στη διάρκεια του ίδιου φεστιβάλ (διαβάστε περισσότερα εδώ) έκανε την βραδιά της απονομής στις 27 Σεπτεμβρίου να φέρει ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Φανερά συγκινημένος, ο Πολάνσκι δήλωσε: «Τι να πω; Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή για μένα. Είναι μια περίεργη επέτειος για μένα, δύο χρόνια πριν... Θα προτιμούσα να ξεχάσω μερικά πράγματα, αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος που είμαι εδώ. Αγαπώ την Ελβετία και μου αρέσει να επιστρέφω σ'αυτήν», αναγκάζοντας τους θεατές της τελετής να τον χειροκροτήσουν όρθιοι.

Μετά την απονομή του βραβείου, το φεστιβάλ ανακοίνωσε την προβολη-έκπληξη ενός ντοκιμαντέρ που αφορούσε ακριβώς την δικαστική περιπέτεια του Πολάνσκι. Με τίτλο «Roman Polanski: A Film Memoir», ο Λορέν Μπουζερό συνέθεσε μερικές συνεντεύξεις του σκηνοθέτη, μέσα στις οποίες υπάρχει και η δημόσια συγγνώμη του στο 13χρονο κορίτσι που υπήρξε και η αρχή των προβλημάτων του με το νόμο: «Αυτό το κορίτσι είναι θύμα δύο φορές: θύμα δικό μου και θύμα του Τύπου».

Οι οργανωτές του φεστιβάλ δήλωσαν περήφανοι που τον είδαν να επιστρέφει για να παραλάβει το βραβείο του δηλώνοντας «αιώνιοι θαυμαστές του έργου του».

Δείτε εδώ ένα μικρό βίντεο για την καριέρα του Ρόμαν Πολάνσκι