Buzz

Ο Πολ Γκρίνγκρας... έχει ένα όνειρο!

στα 10

Το «Memphis», το πρότζεκτ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Πολ Γκρίνγκρας («United 93», «Bloody Sunday») για τις τελευταίες μέρες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατεβαίνει από τα ράφια των στούντιο και μπαίνει ξανά σε προπαραγωγή.

Ο Πολ Γκρίνγκρας... έχει ένα όνειρο!

Μπορεί να έδωσε σάρκα και οστά σ' έναν από τους πιο επιτυχημένους blockbuster κατασκόπους για σκεπτόμενους θεατές («The Bourne Supremacy», «Bourne Ultimatum»), αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Πολ Γκρίνγκρας μας τράβηξε την προσοχή κυρίως ως πολιτικός σκηνοθέτης με το «Bloody Sunday» (2002). Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει βέβαια ότι και το φλερτ του Ιρλανδού σκηνοθέτη με το Χόλιγουντ παρέμεινε πολιτικό. Από το «United 93» μέχρι και το υποτιμημένο «Green Zone», ο Γκρίνγκρας συνέθετε ταινίες όπου η αυξημένη αδρεναλίνη δεν παρέλειπε να δίνει τροφή και για πολιτική σκέψη.

Χρόνια όμως τώρα, ο Γκρίνγκρας... είχε ένα όνειρο. Ηθελε να σκηνοθετήσει μία ταινία για τις τελευταίες μέρες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πολυπαιγμένο θέμα, σίγουρα. Ομως ο Γκρίνγκρας ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να το δώσει στο κοινό μ' έναν σύγχρονο τρόπο.

Η ιστορία του «Memphis» επικεντρώνεται στον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να διοργανώσει την μεγάλη διαδήλωση στην καρδιά της πόλης του Τενεσί για την στήριξη της απεργίας των μαύρων οδοκαθαριστών. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε και το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για να συλλάβει τον μελλοντικό δολοφόνο του Δρ Κινγκ, τον Τζέιμς Ερλ Ρέι. Σ' αυτό συντελεί η νεοσύστατη ομάδα FBI του Χούβερ, ο οποίος είχε φροντίσει να παρακολουθεί τον Κινγκ καταγράφοντας τις συνομιλίες, τα τηλεφωνήματά του, κι επίσης παρακολουθώντας όλα τα παραπολιτικά πηγαδάκια που στοίχειωναν την καμπάνια του μεγάλου αφροαμερικανού ηγέτη.

Ο Γκρίνγκρας φημολογείται ότι δεν έχει γράψει μία αγιογραφία. Παρουσιάζει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μ' έναν ανθρώπινο τρόπο (δεν παραλείπει να δείξει την πλευρά του άπιστου συζύγου), αλλά ταυτόχρονα ρίχνει φως στην ανεπανάληπτη αυτοθυσία του μπροστά στους αγώνες φυλετικής πολιτικής ισότητας.

Και είναι σίγουρο ότι η ταινία έχει έναν στιβαρό δραματικό ιστό, καθώς το στούντιο της Universal που μάλλον περίμενε περισσότερο action αρχικά την απέρριψε - παρόλο που στο τιμόνι της παραγωγής κάθεται ο οσκαρικός Σκοτ Ρούντιν («The Social Network», «No Country for Old Men»).

Σήμερα όμως μαθαίνουμε ότι το ενδιαφέρον για το πρότζεκτ αναζωπυρώθηκε. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας η «Veritas Productions» μαζί με την «Wild Bunch» αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του «Memphis» , αφήνοντας μάλιστα το σενάριο του Γκρίνγκρας όπως ακριβώς είναι και τον Ρούντιν ελεύθερο να προσεγγίσει το κάστινγκ που θέλει.

Σε τέτοιες ταινίες όπου η φιγούρα του κεντρικού ήρωα είναι τόσο εμβληματική (όσο και «καμμένη») ποιον θα μπορούσαν οι Γκρίνγκρας και Ρούντιν να προσεγγίσουν; Ποιον θα προτείνατε εσείς για το ρόλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ;