Industry

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος στη Résidence του Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Ετοιμος για το Εργαστήριο Σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών, την περίφημη Résidence du Festival, είναι ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Παναγιώτης Χριστόπουλος που ταξιδεύει με το project «This Year’s Spring».

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος στη Résidence του Φεστιβάλ Καννών

Το Φεστιβάλ Καννών, σε μια από τις πιο έγκυρες παράλληλες δράσεις του, διοργανώνει από το 2000 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της Cinéfondation, τη Résidence du Festival, ένα workshop σεναρίου που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο, για τεσσερισήμισι μήνες κάθε φορά: αρχές Οκτωβρίου με μέσα Φεβρουαρίου και τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Ιουλίου. Κάθε χρονιά δώδεκα νέοι σκηνοθέτες - σεναριογράφοι που δουλεύουν την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους επιλέγονται για να το παρακολουθήσουν. Από το ίδιο workshop ξεκίνησε, πριν λίγα χρόνια και η ταινία «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (διαβάστε περισσότερα εδώ) που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες.

Στη Résidence που μόλις ξεκινά, ανάμεσα σε έξι νέους δημιουργούς, επιλέχθηκε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, σκηνοθέτης της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας «Η Εκταση που Αναλογεί» (2007), συνεργάτης στα σενάρια του «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου μεταξύ άλλων. Το «This Year’s Spring» που υπογράφει θα είναι μια παραγωγή της P.P. Productions της Πέννυς Παναγιωτοπούλου από ελληνικής πλευράς και της γαλλικής EZ Films του Ελί Μιροβίτς.

Η Résidence προσφέρει στα μέλη της – πάνω από 70 δημιουργούς από 40 διαφορετικές χώρες μέσα στα 14 χρόνια ζωής της – τόπο διαμονής στο κέντρο του Παρισιού για τη διάρκεια του workshop, ένα προσωπικό πρόγραμμα ανάλυσης και υποστήριξης στην επεξεργασία του σεναρίου τους, αλλά και ομαδικές συναντήσεις με επαγγελματίες του κινηματογράφου, ελεύθερη πρόσβαση στα σινεμά του Παρισιού για… έμπνευση, 800 ευρώ το μήνα για τα έξοδά τους και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μεγάλα Φεστιβάλ όπως του Ρότερνταμ, του Λοκάρνο και φυσικά των Καννών, όπου άλλωστε τα projects τους παρουσιάζονται σε ειδικά fora.

Η επιλογή της εκάστοτε ομάδας της Résidence βασίζεται στις μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι σκηνοθέτες/σεναριογράφοι, την προσωπικότητα και τη φιλοδοξία του υποψήφιου και το ενδιαφέρον που θα κρίνει η επιτροπή ότι έχει το project με το οποίο θα συμμετάσχουν στο workshop. Αρα θα περιμένουμε, στο κοντινό μέλλον, να ακούσουμε τα καλύτερα για τον Παναγιώτη Χριστόπουλο και το «This Year’s Spring».

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη Cinéfondation και τη Résidence του Φεστιβάλ Καννών εδώ