Buzz

Ο Νόαμ Μούρο κι επισήμως ο σκηνοθέτης του prequel των «300»

στα 10

Στον ισραηλινό σκηνοθέτη Νόαμ Μούρο κληρώθηκε το «300: Battle of Artemisia» (πρώην «Xerxes»), που αποτελεί prequel των «300», και στηρίζεται κι αυτό σε ακυκλοφόρητο graphic novel του Φρανκ Μίλερ.

Ο Νόαμ Μούρο κι επισήμως ο σκηνοθέτης του prequel των «300»

Ο Νόαμ Μούρο αρχικά μοιάζει περίεργη επιλογή, καθώς κινηματογραφικά μας έχει απασχολήσει με το «Smart People» (2008), ένα παράξενο indie δράμα με τους Ντένις Κουέιντ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Οταν μάλιστα ο κύριος ανταγωνιστής του για τη σκηνοθετική καρέκλα ήταν ο Ζομ Κολέ Σερά, που κουβαλά την πρόσφατη εισπρακτική επιτυχία του «Αγνωστου» με τον Λίαμ Νίσον, η επικράτηση του Μούρο μοιάζει παράλογη.

Ομως ο Μούρο είναι γνωστός σκηνοθέτης στο χώρο τόσο των διαφημιστικών, όσο και των gamers - έχει σκηνοθετήσει κάποια video games της διάσημης sci-fi σειράς «Halo» («Halo: Reach»). Και ίσως αυτή η εμπειρία του να μέτρησε περισσότερο, καθώς το ύφος και το στυλ του «300: Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου» έχει αποφασιστεί να είναι ίδιο με την κινηματογραφική απόδοση του Ζακ Σνάιντερ στο graphic novel του Φρανκ Μίλερ.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η Warner αποφάσισε να μοιράσει τα φιλόδοξα πρότζεκ της ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους σκηνοθέτες (που αποτελούν και το νέο της αίμα - ο ένας νεοφερμένος από την Ισπανία κι ο άλλος από το Ισραήλ). Πριν από 48 ώρες ανακοινώθηκε στον Ζομ Κολέ Σερά ότι θα αναλάβει την live-action κινηματογραφική μεταφορά του «Akira» και μόλις χτες στον Μούρο ότι οι «300» είναι δικοί του.

«Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου» βασίζεται και αυτή σε ακυκλοφόρητο ακόμα graphic novel του Φρανκ Μίλερ και έχει ως επίκεντρο αυτή τη φορά τον Ξέρξη (για αυτό και ο αρχικός τίτλος), ως τον βασιλιά που επιχείρησε να δοξαστεί ως Θεός και παρέσυρε το στρατό του σε μία χρόνια εκστρατεία εναντίον της Αθήνας και του Θεμιστοκλή. Η ταινία ακολουθεί την πορεία του σε περίοδο αρκετών χρόνων, αλλά κορυφώνεται με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου που έλαβε χώρα το 480 π. Χ.

Ο Ζακ Σνάιντερ έχει αναλάβει το σενάριο (μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Κερτ Τζόνσταντ)

Να σημειωθεί ότι ο Μούρο μάλλον κάνει στροφή 180 μοιρών στην «Smart People» κινηματογραφική καριέρα του, καθώς η ταινία που δουλεύει τώρα είναι το «Die Hard 5» που ετοιμάζεται για πρεμιέρα στις αίθουσες το 2012.