Buzz

O «Μίκι Μάους» του Πολ ΜακΚάρτνεϊ

στα 10

Ακόμη και όσοι γνωρίζουν μέχρι και το πιο ασήμαντο trivia γύρω από τους Beatles, αγνοούν πως, στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα φιλμ κινουμένων σχεδιών που, όμως, δεν προβλήθηκε ποτέ. Σήμερα τέσσερις δεκαετίες μετά, τα σκίτσα στα οποία βασίστηκε η ταινία δημοπρατούνται, αποκαλύπτοντας ακόμη μια πτυχή του πολυπράγμωνα Σερ.

O «Μίκι Μάους» του Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο Μίκι Μάους συναντά το «Yellow Submarine»

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμπνεύστηκε τον Μπρους ΜακΜάους, το τρωκτικό, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με τους Wings το 1972. Η αρχική του ιδέα ήταν να φτιάξει ένα φιλμ που θα συνδύαζε animation και live action με πρωταγωνιστές τον Μπρους και την οικογένεια του και τα μέλη του συγκροτήματος των Wings.

Το φιλμ ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του animator Πολ Γουίλαμ, αλλά δεν προβλήθηκε τελικά ποτέ όπως ηταν προγραμματισμένο στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Η κόρη του Γούιλαμ, Μάγκι Θόρντον, η οποία είναι από τους λίγους που έχουν δει την ολοκληρωμένη ταινία και είναι αυτή που πουλάει τα σκίτσα του ΜακΚάρτνεϊ για την δημοπρασία που θα γίνει στο Γκλουσεστερσάιρ στις 16 Ιουνίου εξηγεί τους λόγους της «αποτυχίας»: «Η ιστορία δεν δουλεύει και το μοντάζ ανάμεσα στο animation και τα τραγούδια των Wings δεν είναι πολύ καλά. Νομίζω πως το όλο εγχείρημα δεν ικανοποίησε τις υψηλές απαιτήσεις του Πολ ΜακΚάρτνεϊ.»

Τα σκίτσα που φτιάχτηκαν το 1973 απεικονίζουν τον Μπρους να καπνίζει πίπα, την γυναίκα του Ιβόν να κάνεις δουλειές του σπιτιού φορώντας ρόλεϊ, τον έφηβο πορωμένο με τη μουσική γιό τους και άλλα μέλη της οικογένειας ΜακΜάους. Ενα από τα σκίτσα που ξεχωρίζουν είναι αυτό που απεικονίζει ένα θαλάσσιο ελέφαντα, ζώο που έχει συνδεθεί με τους Beatles, αφού ο Τζον Λένον είχε γράψει το τραγούδι «Ι Am the Walrus» το 1967 για να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα με το «Glass Onion» (από το «The White Album») για να εξηγήσει πως ο θαλάσσιος ελέφαντας ήταν τελικά ο Πολ («the walrus was Paul»).