Buzz

Ο Μάικλ Μουρ προκαλεί ξανά την αμερικανική κοινωνική γνώμη

στα 10

Στο νέο του αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Here Comes Trouble», ο Μάικλ Μουρ, λίγες μέρες μετά την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, καταδικάζει την «τιμωρό», «εκδικητική» Αμερική και διατυπώνει τη γνώμη ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να δικαστεί κι όχι να εκτελεστεί από τον αμερικανικό στρατό. Και, φυσικά, έπεσαν να τον φάνε... Δείτε το βίντεο.

Ο Μάικλ Μουρ προκαλεί ξανά την αμερικανική κοινωνική γνώμη

Είναι προβοκάτορας; Απολύτως. Λέει όσα θα ήθελε να πει ένας Ευρωπαίος στους κολλημένους WASPS Αμερικανούς, η οποίοι μπροστά στην τρομοκρατική προπαγάνδα χάνουν κάθε λογική; Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Καλεσμένος χτες στην πρωινή εκπομπή της Μπάρμπαρα Γουόλτερς «The View», ο βραβευμένος με Οσκαρ ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ, ήρθε σε ρήξη με τη γνωστή ρεπουμπλικάνα συνπαρουσιάστρια Ελίζαμπεθ Χάσελμπεκ - διαβόητη για την τυφλή υποστήριξη οποιουδήποτε θέματος που έχει να κάνει με την αμερικανική πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια (να θυμίσουμε ότι ο καυγάς της με την Ρόζι Ο' Ντάνελ πάνω στο κατά πόσο η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ ήταν εσφαλμένη, στοίχισε στην τελευταία τη θέση της).

Ο Μάικλ Μουρ εξέφρασε την άποψη ότι αν οι Αμερικανοί θέλουν να δίνουν το παράδειγμα στους λαούς του κόσμου, δεν πρέπει μετά να συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα. «Ακόμα και τους Ναζί τους δικάσαμε. Τώρα γιατί δείξαμε αυτό το αιμοβόρικο πρόσωπο και εκτελέσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εν ψυχρώ; Τι είχαμε να φοβηθούμε; Είμαστε Αμερικάνοι, έχουμε νόμους, ας τον φέρναμε στα δικαστήριά μας και μετά ας τελούσε την υψίστη των ποινών...»

Η Χάσελμπεκ έχασε την ψυχραιμία της από τη δεύτερη φράση και με πολλές προβοκατόρικες ατάκες (τύπου «Που να τον δικάζαμε Μάικλ; Στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ; Θα φέρναμε αυτόν στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ;») έδωσε το σόου της.

Δείτε το βίντεο, που μας έκανε λίγο να ελπίζουμε: μπορεί η εθνικιστική οργή της νεαρής ξανθιάς οπαδού του tea party να έφερε μια αναταραχή στο στούντιο, αλλά η κερκίδα χειροκροτούσε και τον Μάικλ Μουρ.

Σίγουρα όταν θα δούμε το επόμενο ντοκιμαντέρ του θα επιστρέψουμε στα ίδια ερωτήματα: είναι απατεώνας ή όχι; Ομως κάτι τέτοια περιστατικά σαν το χτεσινό μας ανοίγουν τα μάτια για το ποιο είναι το πραγματικό κοινό του. Τον χρειάζεται η Αμερική τον Μάικλ Μουρ της - για να παίρνουν τα γρανάζια άλλες στροφές και να ξαναρχίσει ο παγκόσμιος διάλογος σε νέες βάσεις, κοινής λογικής.

«Μπορώ να πω κάτι ως καλός Καθολικός; Ου φονεύσεις» είπε στο τέλος ο Μουρ κλείνοντας το μάτι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά της μπερδεμένης, τρομοκρατημένης Αμερικής.