Ανάμεσα στους θεατές στην χθεσινή παγκόσμια πρώτη των ταινιών, ήταν ο Λάρι Κάρντις film curator του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από τη δουλειά του Γιάνναρη. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής του 52ου Φεστιβάλ, τα μέλη της κλήθηκαν να καταθέσουν την γνώμη τους για την διοργάνωση. Ο Λάρι Κάρντις δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την δουλειά του Γιάνναρη που είχε δει το προηγούμενο βράδυ. «Δεν θα κρύψω τον ενθουσιασμό μου για τα μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Γιάνναρη» είπε. «Για μένα ήταν μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έκανα μέχρι τώρα στο φεστιβάλ. Πρόκειται για μια δουλεία εξαιρετικά avant garde και πολύ πολύ φρέσκια».
Παρ ότι κάποια επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη, δεν είναι μυστικό ότι ο Κάρντις πρότεινε ήδη στον Γιάνναρη να μεταφέρει το πρόγραμμα των μικρού του μήκους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υλικό που ο Γιάνναρης έχει γυρίσει από το 1990 ως και το 2010 κυρίως σε super 8 αλλά και ψηφιακό βίντεο. Τα φιλμ δουλεύτηκαν τους περασμένους μήνες, από τον ίδιο τον σκηνοθέτη που μελέτησε διεξοδικά το αρχείο των υλικών του όλων αυτών των χρόνων, ψηφιοποιήθηκαν με χορηγία του φεστιβάλ και μονταρίστηκαν από τον Πάνο Βουτσαρά.
Το υλικό που είδαμε, περιλαμβάνει πλάνα από την Αλβανία, την Αίγυπτο, την Μάνη, σκηνές από την Ομόνοια και τη Νέα Υόρκη, ερωτικές συναντήσεις σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων, ματιές σε ανθρώπους, κομμάτια από δυο δεκαετιών γεμάτα δύναμη, ένταση αλλά και χιούμορ. Ο ίδιος ο Γιάνναρης στην έκδοση του Φεστιβάλ που συνοδεύει το αφιέρωμα, περιγράφει τα μικρού μήκους ως «διαφορετικά σε ύφος στο μέσο με το οποίο τα γύρισα, ένα μείγμα μεταξύ σούπερ 8 και digital video, φιλμ ή ψηφιακά, ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασία, πειραματικά ή αφηγηματικά. Πλάνα που γύριζα στην διάρκεια ταξιδιών μου, σκηνές από το Λονδίνο και την Αθήνα, εικόνες από τη ζωή μου σαν προσωπικά ημερολόγια... Από τα πρώτα μου βήματα στο σινεμά, την επιστροφή στην Ελλάδα, από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τα ερείπια μιας αρχαίας Ελλάδας, το σπίτι μου, τον εαυτό μου».
«Βλέποντάς τα όλα μαζί, είναι σαν το να τραβάς μια κουρτίνα και να κοιτάζεις πίσω σε πράγματα που μπορεί να είναι πολύ προσωπικά, ή σε μια εποχή που έχεις αφήσει πίσω. Οι μικρού μήκους αυτές διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο που γυρίστηκαν, στο μέσο με το οποίο κινηματογραφήθηκαν, στο ύφος τους. Κάποιες είναι σκοτεινές, άλλες αστείες, κάποιες νοιάζονται μόνο για το αισθητικό τους ύφος, άλλες για την μικρή «ιστορία» που αφηγούνται. Όλες έχουν μια ανήσυχη πειραματική ματιά, μια νοοτροπία διαφορετική από αυτή μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Κατά τη γνώμη μου συνθέτουν ένα γοητευτικό μείγμα, μια συλλογή από φιλμ που λειτουργούν λίγο σαν αρχείο εικόνων και συναισθημάτων. Της Αθήνας, του Λονδίνου, του τότε του τώρα. Εμένα του ίδιου μέσα στα χρόνια...»
Η επόμενη προβολή του προγράμματος στο φεστιβάλ, θα είναι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.
Δείτε στο gallery φωτογραφίες από τις μικρού μήκους του «Πατρίδα», «Αίγυπτος», «Αμερική ΙΙ», «Βομβαρδισμός», «Λονδίνο».
Δείτε ακόμη:
Tags: Θεσσαλονίκη 2011, ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ